АЛКОХОЛЪТ НИ УБИВА

алкохол вредиАЛКОХОЛЪТ НИ УБИВА

Пиенето на вино, на бира и на други спиртни напитки по различни светски поводи се е обособило исторически като самобитна черта на нашата култура. Все пак много хора са загубили способността да пият алкохол умерено и да се наслаждават при това. Преходът от пиенето с повод, при което се акцентира върху отпускащото и разтоварващо действие на алкохола, към пристрастеното пиене, при което изпитото количество постоянно се увеличава, е плавен. Засегнатите изобщо не забелязват кога прекрачват границата.

Злоупотребата с алкохол пред прага на алкохолизма почти винаги се разглежда все още от зрителния ъгъл на ”нормалната консумация”. Тук спада и заблуждението, че т.нар. социални пиячи, които се напиват изключително в компанията на други хора, всъщност не са застрашени от алкохола. При това само 80 милилитра алкохол на ден нанасят  при мъжът трайни увреждания на черния дроб и след 20 години всеки втори и трети пияч може да очаква цероза. При жените същите последици произтичат дори от 35-40 милилитра алкохол дневно. 60 до 100 милилитра алкохол на ден съответстват приблизително на алкохолното количество от четири до седем бутилки вино/от 0,7 до 1,6 л./ или пък  0,2 до 0,5 л. ракия.

 

РАЗБОЛЯВАМЕ СЕ И ДЕБЕЛЕЕМ – Абсолютно вярно. Но не е само това. При редовна консумация алкохолът уврежда витаминния и калиевия баланс на организма, органите на храносмилането и на обмяната на веществата, предимно черния дроб, панкреатичната жлеза и стомаха, сърцето и кръвоносните съдове, лигавиците, върху които алкохолът има силно дразнещо въздействие и спомага за възпаления/гастрит/, кожата вследствие разширяване на кръвоносните й съдове, половото желание и потентността. Алкохолът увеличава риска от заболяване от рак на гърлото и в устата, на ларинкса, на хранопровода и на задстомашната жлеза.

 

ПРИ ПИЕНЕ СЕ НАРКОТИЗИРА ЦЯЛАТА НЕРВНА СИСТЕМА – Разтоварващото и освобождаващо действие на алкохола произтича от това, че той наркотизира централната нервна система. Продължителната злоупотреба с алкохол уврежда периферните нерви и мозъчните клетки. Мисловната дейност и психичната стабилност като цяло са засегнати вследствие на намалена концептивна способност, ограничено внимание и намалени способности за запаметяване, нарушена способност за критика и преценка, лесна раздразнимост и свръхчувствителни реакции, чувство на еуфория, което се сменя с депресивни лоши настроения. Дългогодишната прекалена злоупотреба с алкохол нанася поражения на тялото, на духа и на психиката.

БРЕМЕННИТЕ ДА НЕ БЛИЗВАТ И КАПКА – По времена бременност жените напълно трябва да се откажат от алкохола. Чрез плацентата алкохолът и продуктите от неговото разграждане достигат безпрепятствено да зародиша. По този начин нероденото е застрашено от поднормено тегло, от смущения в растежа, от колебания в физическото и в духовното развитие като аномалии по лицето и във вътрешните органи. Обикновено децата с алкохолна ембриопатия са свръх активни, но имат затруднения с движенията на тялото. Те са душевно обременени и изпитват затруднение при адаптиране.

МАХМУРЛИИТЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ХАПЧЕТА ПРОТИВ ГЛАВОБОЛИЕ – Махмурлука се получава от загубата на вода и от падането на кръвната захар. По отношение на това състояние на организма трябва да се знаят няколко неща . Сутринта след гуляиджииската нощ не трябва да се посяга към нова чашка. Така отново ще се вдигне съдържанието на алкохол в кръвта, не вземайте и хапчета против главоболие. Ако смятате, че няма да се оправите без болкоуспокояващи препарати, тогава изберете средство, което съдържа само една субстанция за блокиране на болката. Пийте много минерална вода и си набавете въглехидратна напитка или плодове за възстановяване на кръвната захар.

 

АЛКОХОЛЪТ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СМЕСВА С ЛЕКАРСТВА – Алкохолът засилва действието на лекарствата за сън и за успокоение, на психопрепаратите и силните обезболяващи средства. Намалява се действието на медикаментите против епилепсия, захарна болест, подагра, туберкулоза Избягвайте алкохол, ако ще пиете лекарства.

 

Много хора подценяват остатъчното съдържание на алкохол в кръвта. По принцип в кръвта той се разгражда много бавно – за една малка чиста ракия/25 грама/ или за средно голяма чаша вино организмът има нужда от 60 до 90 минути. Ако например сте били пияни и след кратка почивка през нощта, след студен душ и след чаша кафе на следващата сутрин отново се качите в колата, възможно е междувременно да се чувствате в добра форма, но паради остатъчно съдържание на алкохол в кръвта вие все още не сте готови да шофирате. Дори кафето не променя нищо в това отношение. Няма средство, корто да накара организма да ускори разграждането на алкохола.

 

ВНИМАНИЕ – Не пийте алкохол като средство за утоляване на жаждата. При силна жажда минералната вода помага най-добре. Освен това по този начин спестявате калории.

 

Никога не пийте алкохол за да преодолейте физическо или психично неразположение, проблеми или затруднения.

Не пийте алкохолни напитки на гладен стомах, смесвайте го с минерална вода.