ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

ocet qbalkiОще от древността е известно многостранното действие на ябълковия оцет. Хипократ, бащата на медицината е лекувал пациентите си с натурален ябълков оцет поради доказаните му лечебни и прочистващи качества.

 

В ябълковия оцет се съдържат ценни за организма вещества /пектин/ и микроелементи /калий, фосфор, магнезий, калций. Това прави ябълковия оцет много полезна  хранителна добавка . Подходящ е за салати, супи, марината и консервиране на зеленчуци.

 

 

Ябълковият оцет е естествен антибиотик и антисептично средство и прекрасно се справя с микробите и бактериите. Ябълковият оцет бързо стопява мазнините и не допуска появата на множество заболявания.

 

ЯБЪЛКОВИЯТ ОЦЕТ ИМА ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ:

1. Облекчаване на хроничната умора с помощта на ябълков оцет  – в чаена чаша се смесват две лъжички мед и две лъжички ябълков оцет. Чашата се допълва с вода. Сместа се пие бавно, сутрин преди ядене.

 

2. Нормализиране на наднормено тегло  с помощта на ябълков оцет – приготвя се напитка от 1-2 чаени лъжички ябълков оцет и мед в чаша и се допълва с вода. Пие се три пъти дневно преди ядене. Всеки ден се прави масаж със смес 3 части ябълков оцет и 1 част зехтин. Масажът стяга тялото и намалява излишните тлъстини.

 

3. Прочистване на тялото от токсични отпадъци с помощта на ябълков оцет – приготвя се напитка от 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 200 мл. доматен или друг пресен зеленчуков сок без сол и се пие всеки ден между храненията.

 

4. Облекчаване на главоболието с помощта на ябълков оцет – Смесват се 2 супени лъжици ябълков оцет и 2 чаени чаши вода в малък съд и се загряват до кипване. Когато започне да се образува пара, нагряването се изключва, главата се покрива с кърпа над съда и се правят пет дълбоки и бавни вдишвания на изпаренията.

 

5. Лекуване на възпалено гърло и ларингит с помощта на ябълков оцет – смесват се 1 чаена лъжичка ябълков оцет и 1/2 чаена чаша вода. С получената смес се прави гаргара с три глътки на всеки час. След гаргарата сместа се изплюва.

 

6. Лекуване на разширени вени с помощта на ябълков оцет – сутрин и вечер засегнатите места се увиват  с кърпа, напоена с ябълков оцет. Краката се вдигат високо и компресът  остава да действа 15 мин., след което върху кърпата с ябълков оцет се слага нова кърпа, потопена в гореща вода и изцедена. Компресът се оставя да действа още 10 мин.

 

7. Употреба на ябълков оцет при ужилване, ухапвания и гъбични проблеми – при ухапвания от комари и други насекоми, ужилване от пчели, се маже директно с ябълков оцет или се прави компрес толкова често, колкото е необходимо.

 

При гъбички /като афти в устата и гърлото/ мястото се третира с разтвор от ябълков оцет и дестилирана вода в равно съотношение.

 

8. Употреба на ябълков оцет при пърхот, сърбежи по главата, суха оредяваща коса и оплешивяване – в чаша се наливат 3 с.л. ябълков оцет. Косата се разделя на кичури и кожата на главата се маже с ябълковия оцет. Главата се увива в хавлиена кърпа, а върху нея се прави шапка от полиетиленово фолио. Така се престоява 30 мин и до час. След което главата се измива със шампоан. Ако косата е суха, след намазването с оцет, се намазва със зехтин.

 

За растежа на косата при оредяване и оплешивяване, един час преди измиване, в корените се втрива следната смес – 1 и 1/2 с.л.ябълков оцет и 1/2 ч.л. лют пипер на прах /трябва да се пазят очите/.

 

9. Употреба на ябълков оцет при аритмия и за подсилване на сърцето – смес от 1/2 лъжичка ябълков оцет и 1/2 чаша вода се пие два пъти дневно между храненията, преди физическо натоварване.

 

10. Употреба на ябълков оцет при проблеми с бъбреците и пикочния мехур – при проблем с бъбреците и възможност за разтварянето на някои видове камъни, всеки ден се пие смес от осем чаши натурален сок от червени боровинки и 1/3 чаена лъжичка ябълков оцет. Напитката може да се подслади с гроздов сок или мед.

 

11. Лечение с ябълков оцет при храносмилателни инфекции – за избягване на хълцане и оригване се пие смес от 2 ч.л. ябълков оцет и 1-2 чаени лъжички мед, разредени с вода в чаена чаша. Сместа се пие на малки глътки.

 

12. Употреба на ябълков оцет при запек – 4 с.л. ленено семе се варят в две чаши вода в продължение на 15 мин. или киснат цяла нощ. Разбъркват се с 2 с.л. от сместа и 1 ч.л. ябълков оцет в чаена чаша вода. Сместа се пие сутрин и вечер, един час преди лягане. Съхранява се в хладилник и се използва при необходимост.

 

13. Употреба на ябълков оцет при гъбички на краката – в гореща вода се сипват 1 чаена чаша ябълков оцет и 1/2 чаена чаша сол. Правят се бани на краката два пъти дневно по 5-10 мин. След банята кожата се подсушава добре.

 

Многократно през деня, засегнатите от гъбички места се обработват с тампон, напоен с ябълков оцет.

ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ