Спрете потенето

obilno poteneЗа  физиологията на кожата важно значение има секрецията на потните жлези, които се намират почти по цялата кожа, но най-много по дланите на ръцете, стъпалата и подмишниците.

Различават се два вида потни жлези. Единият вид потни жлези функционират от раждането и се срещат по кожата на цялото тяло. Другият вид потни жлези започва да функционира през периода на половото съзряване и се срещат главно по местата на вторичните полови белези.

 

Увеличеното потоотделяне настъпва тогава когато съществува нарушение на топлинния баланс на организма. Увеличеното потоотделяне може да се наблюдава в резултат на прекомерно образуване на топлина в организма /при трескави състояния с висока температура/ или повишаване температурата на околната среда, особено при значителна влажност. Изпотяването се увеличава също при обилно хранене и пиене на горещи течности. Чрез потта организмът излъчва някои отпадъчни продукти на обмяната, лекарства /йод, бром/ и минерални съставки /натрий, хлор/. Затова при усилено потоотделяне се препоръчва компенсиране на загубата на вода и минерални соли, като се пие леко подсолена с готварска сол вода.

 

Потоотделянето зависи и от нервно-психическото състояние на човека. Например, страхът може да увеличи изпотяването. При цялостната или частична липса на потни жлези на кожата се наблюдават някои болестни признаци – кожата става суха, лесно се лющи, чувствителна е спрямо въздействието на външните неблагоприятни фактори. Тези признаци се срещат и при редица заболявания, при които потната секреция е намалена. При намалено изпотяване и значително изсушаване на кожата трябва да се употребяват хидратанти /овлажняващи кожата кремове/ и да се пият обилно течности / вода, чайове,нектари/. Понякога могат да се използват и лекарства, засилващи потоотделянето. Много по-често се среща прекомерното изпотяване. Освен при горещини, физически усилия и определени нервно-психически състояния, прекомерното потоотделяне може да настъпи и при хормонални нарушения, инфекциозни заболявания, а също и като индивидуална особеност, която не зависи от споменатите причини.

 

Прекомерното потоотделяне рядко се появява по кожата на цялото тяло, а най-често се среща в областта на подмишниците, дланите и ходилата. Отделянето на пот нерядко има неприятна миризма, която може да се избегне при стриктно спазване на личната хигиена.

 

Лечението на прекомерното потоотделяне започва с лекарски преглед, за да се установи причината и да се прецени дали се налага общо лечение или са достатъчни само локални процедури.

 

Прекомерното изпотяване на ходилата причинява размекване на епидермиса и улеснява нараняването при триене. Освен това постоянно влажният епидермис е добра среда за развитие на гъбички заболявания /най-често между пръстите/. За ходилата и дланите в такива случаи се използва обикновена пудра и салицилов спирт, които имат подсушаващо действие върху кожата. По рядко се използват мехлеми. Към препаратите против изпотяване на ходилата най-често се прибавя 2%-ов разтвор на формалин. Всички препарати се прилагат върху добре измита с вода и сапун и добре подсушена кожа.

 

При прекомерно изпотяване на ходилата добро действие оказват и бани с отвара от билки, които съдържат дъбилни вещества, напр. дъбови кори. Добро въздействие имат и бани със слаб разтвор на калиев хиперманганат.