СЛЕДВАКАНЦИОНЕН СИНДРОМ

vakanciqСледваканционен синдром – така се нарича усещането за дискомфорт, предизвикано от трудността да се адаптираме отново към работа, след като лятната отпуска е безвъзвратно отминала. Следваканционният синдром засяга почти 1/3 от работещите и води до доста вторични ефекти, каквито са мигрената, липсата на концентрация, загубата на апетит, безсъние, повишена раздразнителност.

По време на почивка се променя ритъмът, лягате късно, спите следобед… Завръщайки се у дома, се налага да се разделите с тези нови навици, за което са ви необходими поне няколко дни. За целта ви предлагаме следните няколко лесни решения:

 

1. Използвайте отпуската си на два пъти – по добре 2 пъти по 2 седмици, отколкото 1 месец наведнъж.

 

2. Приберете се у дома 1 или 2 дни, преди да се върнете на работа.

 

3. Решавайте кръстословици и логически задачи, въобще стимулирайте умствената си дейност по начин, който ви е приятен. Например в супермаркета се помъчете да изчислите на ум стойността на покупките в количката. Така не само ще задвижите позакърнелите си сиви клетки, но и ще избегнете неприятните изненади на касите. Пийте много сок от киви, плода с най-високо съдържание на витамин С. Витамин С стимулира умствените способности.

 

Приятен загар, добре хидратирана кожа, лъскава коса…. Ето и някои хватки, за да продължите удоволствието на лятото в чисто физически план,

 

След продължително излагане на въздействието на слънчевите лъчи и след почивката на море или на планина кожата и косата се нуждаят от специфични хидратиращи формули, който компенсират загубата на вода и даряват комфорт.

 

КОЖА – За известно време оставете настрана кремовете против бръчки и ги заместете със суперхидратиращи версии. Не спирайте да приемате специално разработени слънчеви капсули или напитки. Вземайте ги в продължение на поне още един месец.

 

Освежаване и регенериране – това е ритуалът, който трябва да извършвате всяка вечер след завръщането си от лятна почивка. Различни видове скраб и щедри дози хидратиращи продукти възстановяват мекотата на кожата и нейната жизненост след прекараното на слънце лято. Приятният слънчев загар може да съхраните чрез използване на различни видове пудри, умело поставени на точните места на лицето – върху изпъкналата част на челото, носа и брадичката. Малко бронзов руж на скулите и деколтето ще дооформи ефекта, създавайки илюзията за красив слънчев загар.

 

КОСА – Морска вода, пясък и слънце…Този експлозивен коктейл е в състояние да изтощи и най-устойчивата грива. Резултатът –  цветът се променя, краищата се изсушават, косата е увиснала и безжизнена. Преди да хукнете при фризьора си за помощ, се опитайте да си помогнете сами в къщи. Започнете, като разрешете добре косата си вечер преди лягане. Изстискайте от хидратиращия си крем за лице количество с големината на орех и намажете с него косата по дължините, като избягвате корените. Ако косата ви е дълга, я приберете на кок и останете с тази маска през цялата нощ. На сутринта тя ще е поела цялото количество крем. Ако е права, я изплакнете под душа със съвсем малко количество бебешки шампоан и отново нанесете малко крем, този път само на върховете, оставяйки го да действа през целия ден. Къдравата коса напръскайте само с малко вода и разрешете с пръсти. Впоследствие е добре да подрежете изтощените краища, особено ако са силно обезцветени. Изчакайте с кичурите и боята поне до октомври.