КАК ДА СЪХРАНИМ МЛАДОСТТА

mladiВсеки човек рано или късно си задава въпроса как да запази младостта си. Вече има отговор на този въпрос – открила го е международна група от лекари, психолози и диетолози. Те разработили ‘’десет заповеди’’ – рецепти за младост. Те всъщност са в основата на здравословния начин на живот и ако го следваме, можем да удължим съществуването си на Земята и да го направим по-приятно.

 

  1. Не преяждайте! Не се тъпчете. Вместо обичайните 2500 калории, са достатъчни 1500. По този начин разтоварвате клетките в организма и поддържате тяхната активност. Клетките бързо се обновяват и организмът става по-малко възприемчив към заболявания.
  2. Менюто трябва да съответства на вашата възраст. Ако 30-годишните млади дами ядат редовно черен дроб и ядки, по-късно ще им се появят бръчки. За хората над 40 е полезен бета-каротинът. След 50 калцият държи във форма костите, а магнезият – сърцето. На мъжете, навършили 40 години, им е необходим селен – той се съдържа в кашкавала. Именно този минерал е в състояние да разрежда стреса. След 50 непременно яжте риба – така защитавате сърцето и кръвоносните съдове.
  3. Работата е важен елемент от здравословния начин на живот. Опитайте да си намерите подходящата за вас работа. Социолозите твърдят, че някои професии съхраняват младостта. Към тях спадат професията на диригента, философа, художника и свещеника.
  4. Намерете своята половинка. Любовта и нежността са най-доброто средство против стареенето. Когато човек е влюбен, в неговия организъм се изработва хормонът ендорфин. Иначе се нарича хормонът на щастието . Способен е да укрепи имунната система.
  5. Винаги и за всичко имайте собствена гледна точка. Осъзнатият човек, този, който може да казва ‘’не’’ и не се страхува да сподели мнението си, значително по-рядко изпада в депресия от другите, които пасивно си плуват по течението.
  6. Движете се. Дори само осем минути физкултура или спортуване на ден удължават живота. В процеса на движение се освобождават хормоните на растежа. Може би не знаете, но след 30 годишна възраст тяхното изработване намалява.
  7. Спете в прохладна стая. Доказано е, че който спи при температура 17-18 градуса, остава по-дълго време млад. Причината е в това, че обмяната на веществата в организма и проявите на възрастовите особености зависят също и от температурата на околната среда,.
  8. От време на време си позволявайте да се поглезите. Понякога, въпреки всички препоръки за здравословен начин на живот, си хапвайте тортичка например.
  9. Не трябва винаги да потискате гнева в себе си. Този, който постоянно се укорява, е по разположен към всякакви заболявания, вкл. и към злокачествени тумори. Вместо това споделяйте, кажете си какво ви огорчава. От време на време дори е полезно да спорите.
  10. Тренирайте главния си мозък. От време на време решавайте кръстословици,  включвайте се в колективни игри, изискващи мисловна дейност, учете чужди езици. Изчисляваите наум, а не само с калкулатор.