ДА ОТСЛАБНЕМ КАТО СПИМ

otslabvaneНе това не е измислица. Човек може да смъкне килограми в състояние на покой. Когато не спим достатъчно, нервната система няма време за регенерация. В резултат тялото не може да определи точно нуждите си. Усещанията за глад и ситост се видоизменят.

Центровете на глад са разположени в хипоталамуса. Той получава от тялото информация за състоянието на резервите и енергетичните нужди, които трябва да се покрият. Последователно стимулира центровете, за да събуди усещане за глад или ситост. При нормално състояние човек яде според реалните си нужди и запазва обичайното си тегло. Но хипоталамусът има способност да улавя смущенията в нервната система, в резултат на преумора и стрес. Веднага предава сигналите до центровете в зависимост от генетичните предразположения на индивида. Ето защо когато човек е уморен, нервен или разтревожен, той яде повече или по-малко. Съответно едни напълняват, а други отслабват. Уравновесяването на нервната система е от изключителна важност. Ето защо спете нощем достатъчно, но отделяйте по няколко часа за дрямка и през деня. Яжте повече плодове и зеленчуци. Така излишните килограми бързо ще се стопят.

 

СПЕТЕ ДОСТАТЪЧНО – При нощния сън се постига равновесие на нервната система. Преценете колко часа са ви необходими, за да се чувствате идеално отпочинали, и се постарайте занапред точно толкова време да спите. Преди да си легнете, изпийте чаша прясно мляко или билков чай.

 

5 СЪВЕТА, ЗА ДА СПИТЕ ДОБРЕ – Тези лесни за изпълнение препоръки гарантират спокоен сън.

– Откажете се от възбуждащи напитки като чай, кафе или алкохол.

– Вместо приспивателни пийте билков чай, който действа успокояващо.

– Внимавайте с електромагнитните вълни излъчвани от телевизионния екран или от компютъра.

– Ако спите в малка стая, отстранете цветята, които консумират твърде много кислород и отделят въглероден окис.

– Лягайте си по едно и също време в добре проветрена стая. Напръсквайте възглавницата си с няколко капки тинктура от лавандула, портокал или мандарина.

 

СЛЕДОБЕДЕН ОТДИХ – За да отслабнете, не е достатъчно да спите само нощем. Трябва да отдъхвате и през деня. В противен случай мозъкът се натоварва и смущава хипоталамуса, а от там и нервната система. В резултат се активира дейността на центъра за глад. Ето защо сънят:

         засилва чувството за ситост, увеличава секрецията на серотонина и производството на хормона на спокойствието.

         намалява емоциите, предимно негативните

         освобождава в кръвта киселини, идващи от мастните тъкани. Тъй като при сън не приемаме храна, мозъкът дава команда на организма да черпи енергия от натрупаните в тялото мазнини, което води до отслабване.

         Отделя хормона на растежа, който също разгражда мазнините.

Остава само да приучим мозъка си към почивка. Редовната гимнастика ще ви помогне да се освободите от напрежението. Задължително я практикувайте при стрес и преди да седнете на масата.

 

РЕАБИЛИТАЦИЯ НА КАЛОРИИТЕ – За да функционира нормално, организмът има нужда от енергия, която му доставят калориите. Като го лишаваме от тях, ние го изтощаваме. Затова трябва да се яде разнообразна храна. Всеки човек се нуждае от определено количество протеини. Набавяме ги, като консумираме редовно месо, риба, яйца. Тези продукти съдържат по-малко калории, отколкото мазнините, които изискват шест пъти по-голяма енергия, за да бъдат абсорбирани. Ето защо преди лягане се препоръчва лека храна, богата на протеини. Те осигуряват на тялото аминокиселини, които благоприятстват съня. Сутрин сведете до минимум мазнините, но поемете по-голямо количество захар, за да осигурите на тялото необходимата за през деня енергия. През нощта тялото и изгаря 500 калории, което се равнява на един час плуване.

 

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ – следвайте няколко правила, за да не пълнеете.

         яжте три пъти дневно, като закуската и обядът ви са обилни

         хранете се спокойно, без да бързате. Прекарвайте двайсетина минути на масата.

         Преди да вкусите храната, погледайте и вдишвайте аромата й в продължение на петнайсет секунди. Видът и уханието създават чувство за ситост. Добре сдъвканата храна лесно се храносмила.

         Правете пауза между първото и второто ястие – на стомаха са му необходими пет минути, за да информира мозъка, че е заситен.

 

ЗА ДА ОТСЛАБНЕТЕ ПО БЪРЗО – някои растения и химически елементи спомагат да се премахнат излишните килограми.

         зеленият чай изгаря мазнините

         липата, глухарчето, черната ряпа прочистват организма от токсини и улесняват храносмилането

         брезата подобрява дейността на бъбреците и възпрепятства задържането на вода.

         Комбинацията цинк-никел-кобалт-хром позволява на панкреаса да регулира процента на захар в кръвта и пресича апетита

         Калият не позволява да се задържа вода в организма и предотвратява образуването на целулит.

Отслабване