Лещи или очила

lesti o4ilaШокиращи са изнесените наскоро доклади, че в България почти всеки трети българин му се налага да носи очила или лещи. Според същото изследване над 80% от хората на възраст над 45г. имат проблем с очите и носят очила. Тези резултати са най-високите в Европа и са много обезпокояващи, тези данни показват, че в България липсва каквато и да е профилактика на зрението и липса на култура за четене, гледане на телевизия и други дейности, които повишават риска от увреждане на зрението. Според данни на българските офталмолози (очни лекари) българина посещава очен лекар само тогава, когато вече зрението му е увредено. Сред по-младите българи, които се нуждаят от корекция на зрението се изправят пред неизбежната дилема дали да сложат очила или да носят лещи за очи (контактни лещи). Тази статия ще ви помогне като ви покажи плюсовете и минусите на очилата и лещите за очи.

Контактни лещи

Без съмнение лещите подобряват самочувствието на хората. На не малко хора не им отиват очила, освен това рамките на очилата стесняват видимото поле, което обаче не се наблюдава при лещите за очи. По този начин човек вижда доста по-добре заобикалящото го пространство. Обяснението за това е, че контактните лещи са непосредствено до роговицата на окото, докато стъклото на очилата е доста по-далеч.

При някои групи от пациенти страдащи от силно късогледство или далекогледство очните лекари силно препоръчват използването на лещи, а не на очила за коригиране на зрението, причината за това е, че с контактните лещи се получава по ясна картина, не се наблюдават отблясъци, няма го натиска върху носът, който се наблюдава при очилата и е особено дразнещ при хора които не са носили до този момент очила. Друг голям плюс на лещите за очи е, че не се изпотяват при промяна в температурата и не се мокрят при дъжд. 

Очила

Едно от най-големите предимства на очилата е доста по-ниската цена в сравнение с контактните лещи. Очилата от своя страна предполагат ежегодишен преглед при очен лекар и корекция на диоптъра. Много хора, които са носили очила привикват към тях, а на някои хора им отива много да носят очила. Освен това наличието на очила с диоптър придава по интелигентен вид на притежателите си.

Най-добрия избор обаче за всички е корекция на зрението с помощта на лазерна операция на очите. С подобна операция ще захвърлите веднъж за винаги очилата и лещите!

Лещи очила с диоптър