КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ УДОБНИ ОБУВКИ

udobni obuvki1. Уверете се, че купувате точния размер обувки. Колкото по добре пасват  на краката ви, толкова по-комфортно ще се чувствате, докато ги носите. За препоръчване е да не излизате от магазина, преди да сте походили няколко минути с тях.

 

2. Опитвайте се да избягвате прекалено тънките токчета, защото ходенето на тях предизвиква огромно напрежение в коленете и предната част на ходилата. Широките токчета осигуряват по-добър баланс и следователно на тях се ходи много по лесно. Прекалено острите обувки също не са добър вариант, защото ”смачкват” пръстите и в резултат на това се получават мазоли и рани.

 

3. Купувайте обувки в края на деня, тъй като стъпалата се разширяват от ходенето.

 

4. Избирайте обувки, които позволяват на ходилата ви да дишат. Изкуствените материали, не са за препоръчване, защото през лятото запарват краката, а през зимата не могат да ги стоплят. Най-добрият вариант е  естествената кожа.

 

5. Преди да излезете навън с новите си обувки, ги поносете няколко часа в къщи, за да ги поразпуснете малко.

 

6. Правете малки крачки, защото големите създават допълнително напрежение върху ходилата, а освен това увеличават опасността да паднете или да си навехнете глезен. В никакъв случай не тичайте, докато сте на високи токчета.

 

7. Свикнете вечер да киснете краката си в топла вода и да ги масажирате. Не забравяйте да нанасяте и овлажняващ или подхранващ крем.

 

8. От време на време си почивайте от обувките на висок ток, заменете ги с гладки подметки. В противен случай могат да се появят проблеми като враснали нокти, увеличаване на кокалчето на палеца, дори операция на коляното.

 УДОБНИ ОБУВКИ