МАЛКИ ТАЙНИ ЗА БРОНЗОВ ТЕН

bronzov tenБронзовият загар зависи от меланина, който организмът изработва. Ултравиолетовите лъчи провокират производството му в клетките на епидермиса, което води до потъмняване на кожата. Колкото повече е меланинът, толкова по бързо почерняваме. За съжаление светлата кожа, чиито епидермис съдържа по-малко меланин, е предразположена в по-голяма степен към слънчево изгаряне. Пигментът се синтезира в организма с помощта на две жизненоважни аминокиселини – тирозин и триптофан. Ако се увеличи приемът на храни с тези аминокиселини, организмът ще произвежда по интензивно меланина.

 

Тирозин се съдържа във всички белтъчини от растителен или животински произход като особено богати са киселото мляко, пуешкото месо, морските дарове, тофу, риба тон и бобовите растения, като фасул и соя. Храните, които съдържат триптофан са  – червено месо, млечни продукти, ядки, семена, банани, соя и соеви продукти, риба тон, миди, пуешко месо. За здравословен златист оттенък на кожата, трябва да ядете повече плодове и зеленчуци, богати на каротин, който подобрява цвета на кожата, и на антиоксиданти. Те бранят кожата от вредите, които нанасят ултавиолетовите лъчи. Ако включите в менюто си тези продукти, след месец ще имате хубав и здравословен слънчев загар.

 

КОИ ХРАНИ СА ПРИЯТЕЛИ НА ЗДРАВОСЛОВНИЯ ЗАГАР?

 

КАЙСИИТЕ – съдържат бета-каротин , витамини от групата В, РР, фосфор, желязо и биофлавоноиди. Те ускоряват появата на слънчев загар и осигуряват защита от ултравиолетовите лъчи. Достатъчно е да хапнете по 200 гр. кайсии на ден за хубав тен.

 

МОРКОВИТЕ – богати на бета-каротин. Помагат да съхраните загара за по-дълго време. Преди плаж изяжте 2 моркова или изпийте  чаша прясно изцеден сок от моркови. Не повече, защото от каротина вашият тен ще стане жълтеникав, а не шоколадов.

 

ПРАСКОВИТЕ – източник на калий, желязо, бета-каротин, РР, витамин С и витамини от групата В. Те стимулират производството на меланина, предпазват кожата от ‘’хапливите’’ лъчи и възпрепятстват появата на слънчеви изгаряния и осигуряват равномерен тен. 3-4 праскови на ден са достатъчни.

 

БРОКОЛИТЕ – са коктеил от антиоксиданти – витамините А, С и Е, съдържат и витамините от група В. Ако похапвате по 200 гр. от тях, кожата ви ще е защитена от слънцето. Освен това те имат и лечебен ефект – намаляват зачервяванията след прекомерно излагане на слънце.

 

РИБАТА И МОРСКИТЕ ПРОДУКТИ са източници на витамини А,Д, Е, витамини от групата В, омега-3 и 6 и тирозин. Рибното меню ще защити кожата от ултравиолетовите лъчи, ще неутрализира свободните радикали и ще възстанови водния баланс в клетките.

 

За хубав тен консумирайте яйца, повече извара, цитруси, черен дроб, ядки.

 

Освен храни които стимулират летния загар, има и такива които му пречат. Избягвайте алкохола, силния чай и кафето, шоколада, тлъстите и пушени меса.

Бронзов тен