Бижуто изкушение за жените

biju Всяка една жена преди да излезе на важна среща се окичва с различни видове накети – някои по-ценни други не толкова, но те придават загадъчност, а друг път показват благосъстояние. Бижутата се използват от дълбока древност още от древните египтяни, когато основните бижута са били пръстените и гривните. С напредването на обществото започват да се измислят все по-нови и нови бижута. Така нормално едни от най-носените накети днеска това са пръстен, гердан (колие) и гривна. В днешно време из съзнанието на човека са се наслоили няколко мита за бижутата, а дали са верни ?

 

Бижутата с диаманти са най-скъпи

Диаманта е с най-висока твърдост според скалата на Mox и е рядък камък, но въпреки това има още по-скъпи ценни камъни от него като типичен пример е смарагда или александитите. За диамантите е изключително важно дали е естествен освен това цветните минерали са много по-скъпи което е факт най-скъпия диамант не е бил на бижу, а свободен естествен и е продаден в Хон Конг за рекордната сума от почти 8 милиона като е бил само 6,04 квадрата, но е бил син на цвят, което е един от най-редките видове диаманти. След търга диаманта е бил нарязан на парчета и добавен върху различни бижута, но единственото общо между тях е пет цифрена суми.

 

Инвестицията в златни бижута е винаги печеливша

Това идва от твърдението на банкерите, че ако искаме да си запазим стойността на парите реална е най-добре да си купи злато. Това е така, но става въпрос за чисто 24 каратово злато. Обикновено в бижутата (в България) златото е с много по-ниска стойност обикновено 14 каратова проба. Високата ценна на тези накети се дължи на изработката, а по-малко (но не без значение) на вложения ценен материал (злато) така, че ако решите да инвестирате парите си бижутата не са най-подходящия вариант.

 

Истинския цвят на златото

Доста често се говори за бяло и жълто злато, а доста по-рядко за розово, но трябва да се знае, че златото е минерал чиито естествен цвят е единствено и само жълтото, т.е. чистото злато е жълто. Придаването му на други цветове се прави с цел по-красивия стоеж на бижуто върху собственика си. Обикновено за да се достигне до този цвят се прибавят различни добавки като сребро, платина и не до там благородните мед и алуминий. Единствено 24 каратовото злато е чисто с намалянето на карата се увеличават примесите.

 

Всяко бижу е важна част от нашия аксесоар и правилната му композиция с останалата част от нашето облекло има голямо значение. Примерно на официалните черни дрехи много по-добре стои едно сребърно бижу и не толкова добре златното и обратното, ако сме облечени със светли (така наречените летни цветове) много по-добре би стояло златото.

 

Бижута