ПОДБЕЛ

podbelПодбелът е многогодишно, коренищно, тревисто растение от семейство Сложноцветни. Цъфти през март, веднага след стопяването на снега. Листата се берат по време на прецъфтяване и се сушат на сянка. Те съдържат горчиви гликозиди, ябълчна и винена киселина, каротиноиди, витамин С, слузести вещества, полизахариди. Листата на подбела се използват омекотяващо и отхрачващо средство при бронхити, ларингити, бронхиектазия. Народът го прилага при пристъпи на бронхиална астма. Билката помага  за втечняване на храчки от белите дробове.

Облекчава кашлицата. Подобрява сърдечната дейност. Понижава кръвното налягане. Успокоява спазмите на жлъчните пътища и стомашния тракт. Помага при колити, магарешка кашлица , болезнена менструация. Външно – при хемороиди, разширени вени/компреси/. Използва се под формата на чай / смес от листа и цветове/. Използват се също и корените за правене на чай при простуда, като се събират рано напролет. Полученият сок от пресовани листа е ценно питие – 15 г. от сока се пие с чаша мляко при подуване на жлезите, кариес при децата, продължителна катарална инфекция на белите дробове. Млади смачкани листенца се използват за компреси при подувания на кожата.Самостоятелно за домашни чайове или в смес с други билки /босилек/ – 2 супени лъжици от билката се запарват с 500 г.вряла вода. Пие се подсладен със захар или мед по 1 винена чаша 3 пъти на ден. Смесват се 50 г.подбел листата и 10 г.босилек. Взема се 1 супена лъжица от сместа и се запарва с 300 г. вряща вода. След изстиване и прицеждане се пие подсладен с небетшекер по 1 кафейна чашка 2-3 пъти на ден. Друг гръден чай – 40г. подбел, по 30г. живовлек и сладко коренче се смесват. Взема се по 1 чаена лъжичка от сместа и се запарва с 1 чаша вряща вода за 15 минути. Пие се по половин чаша, подсладен.

Отхрачващ чай – Смесват се по 2 части корени алтея и листа от подбел и 1 част риган. Взема се 1 супена лъжица от сместа и се запарва с 2 чаши вряла вода за 30 минути. Пие се по 1 супена лъжица през 3 часа/по вкус се подслажда с мед/.

В козметиката като почистващо средство се прави лапа от счукани пресни листа на подбел, забъркани на каша с мляко. Същото средство се използва като омекотяващо при циреи.