ОБИКНОВЕН ХМЕЛ

ОБИКНОВЕН ХМЕЛ

Обикновения хмел е многогодишно растение с пълзящи коренища и виещо се кухо стъбло, достигащо до 3-6 метра дължина. Цъфти през юли-август. Плодовете се събират през август-септември, веднага след като се оформят шишарките. В народната медицина отварата от шишарките се използва за подобряване на храносмилането, при гастрити, заболявания на жлъчния мехур, сърдечна недостатъчност, виене на свят, повишена нервна възбуда, в случаи на натъртване, възпаления на кожата…

ПРИ ТРОМБОФЛИБИТ – 2 супени лъжици изсушени и смлени хмелови шишарки се заливат с половин литър кипяща вода, ври 12 минути на слаб огън, кисне няколко часа. Приема се по тричетвърти чаша 3-4 пъти дневно. Отварата може да се използва и външно във вид на компреси.

ПРИ БОЛЕЗНЕНА МЕНСТРОАЦИЯ И ПРЕЗ КЛИМАКСА – 2 супени лъжици изсушени хмелови шишарки се заливат с половин литър вряща вода, ври 4-6 минути, кисне половин-един час. Приема се по половин чаша 3 пъти дневно.

ПРИ КОСОПАД И ОПЛЕШИВЯВАНЕ ИЛИ ЗА ИЗПЛАКВАНЕ НА КОСАТА – корени от репей-30 грама, коприва-25 грама, хмелови шишарки-25 грама, цветове от невен-20 грама. 3 супени лъжици от смляната смес се залива с половин литър вряща вода, ври 15-20 минути на слаб огън, кисне 3-4 часа.

ПРИ ЕКЗЕМИ – 50 грама изсушени хмелови шишарки и 50 грама бутрак се смилат и се смесват. 2 супени лъжици от сместа се смесват и заливат с половин литър вряща вода , ври 3-5 минути и кисне 2 часа.Приема се по половин чаена чаша 3-4 пъти дневно. Може да се използва и външно във вид на компреси.