МЕЙТАКЕ

maitkae

МЕЙТАКЕ

Тази лечебна гъба е позната от хилядолетия на японците и китайците и с нея те лекували различни болести, както и психични неразположения, депресии, агресивност и неврози. Тя се среща диворастяща в Япония и някои региони на Китай, като поради сроматните си вкусови качества се е използвала широко и в източната кулинарния, както и в много диетични менюта.

Била толкова ценна, че отмервала  злато, сребро, платна, скъпоценни камъни толкова, колкото тежи отделната гъба. А тя понякога е с огромни размери – може да надмине и половин метър в диаметър, както и над 4 кг. тегло. Наричана е с различни имена – танцуваща русалка, поради формата й, която напомня това митологично същество, танцуваща гъба- хората танцували от радост щом я намерели. Наричана е още  гъба на японската гейша, тъй като те имали задължението да опитват от всяко ястие, преди да се поднесе на гостите, за да гарантират, че не е отровно и затова гейшите  постоянно били застрашени от напълняване. Когато редовно приемали обаче екстракт от мейтаке, това не можело да се случи и те запазвали своята грациозност и хубост. Затова и тази гъба участва в много диети за отслабване, т.е. приемането й предотвратява напълняването и натрупването на тлъстини и холестерол.

 

Латинското название на тази гъба е грифола фрондоса. Майтаке или грифола , още от древността била използвана от източните народи като средство което тонизира жизнените сили, укрепва силно имунната  система, предпазва от рак и други тежки заболявания или както те се изразявали – за успокоение, равновесие и премахване на болестите и катастрофичната злоба. Мейтаке е богата на много минерали, витамини, ценни полизахариди, които в нея са няколко десетки пъти по-висока концентрация, отколкото във всички останали гъби. През последния четвърт век мейтаке е обект на голям научен интерес и обширни изследвания. Прилага се като съпътстваща терапия при рак на гърдата, яйчниците, панкреаса, стомаха, кожата, на черния и белия дроб. СПИН, диабет, хепатит, остеопороза, атеросклероза. Успешно се използва за регулиране на кръвното налягане при хипертония, за поддържане на кръвосъсирването, както и при сърдечни болести, след инфаркт и инсулт, при възпаление на червата, за борба с болестите поразили нервната система и за успешно справяне с наднорменото тегло.