Мащерка

masterkaМащерката има висок спектър на действие и редица билкари я наричат лек за всичко. От Мащерката се използват цветовете, които притежават антисептично, противовъзпалително, газогонно действие и болко успокояващо действие.

Мащерката е многогодишно растение, среща се най-често каменисти почви. Широко разпространена билка в България. На размери мащерката достига до 20см. Билкарите и бабите събират стъбла със цветове. Събирането на мащерката става през май, юни и юли. Събраната мащерка се изсушава добре на проветриви и сенчести места. След изсушаването на билката клонките и листата се отстраняват, защото придават натрапчив вкус.

 

В народната медицина мащерката намира широко приложени срещу хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма и други белодробни заболявания Добре действат бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, радикулит, неврит, миозит.

 

В някои части на България мащерката се използва и като подправка добавя се в различни салата, супи, за плънка и марина за месо и риба.