ЛАЙКАТА ПОТИСКА МИГРЕНАТА

лайкаЛАЙКАТА ПОТИСКА МИГРЕНАТА

 

Лайката е растение от рода на маргаритката и глухарчето. Има значителен ефект за потискане на мигрени болки и силно релаксиращо действие. При геникологични проблеми действа антиспазматично, отпускайки мускулите на матката. Неутрализира ”лошите”простагландини/хормони, за които се смята, че играят роля при менструални болки и повишаването на кръвното налягане/. Лайката помага за успокояване след напрегнат ден.

Предпазни мерки – билката може да пречи за коагулацията на кръвта. Хората които вземат антикоагуланти или имат проблеми със съсирването на кръвта не трябва да я използват. Може да предизвика раничка в устата или коремни болки. В подобен случай веднага преустановете употребата. Не трябва да се използва в по големи концентрации от предписаните. Не се дава на деца, възрастни и бременни.

 Начин на употреба – запарват се половин до една чаена лъжичка в чаша вряла вода. Престояват 5-10 минути. Пият се 2 чаши на ден.

За освежаване на очите – 3 супени лъжици цветчета от лайка се заливат с 500 грама вряща вода. Кисне 1 час и след това се прецежда добре, за да няма остатъци от билката. Потопява се гъба или носна кърпа  в запарката и като обилно са напоени, се прекарват по очите. Очите се освежават поне 2 пъти дневно за по няколко минути.