ЛАЙКАТА ХИДРАТИРА И ДАВА ОБЕМ НА КОСАТА

ЛАЙКАТА ХИДРАТИРА И ДАВА ОБЕМ НА КОСАТА

Красивите цветове на лайката съдържат етерично масло, флавоноиди, витамин С, провитамин А, салицилова киселина. Те определят антисептичното, овлажняващо и стимулиращо кръвооросяването действие. Това прави лайката безценна съставка в козметиката за коса.

В къщи може да си направите различни процедури с лайка.

ВОДА ЗА ИЗПЛАКВАНЕ С ЛАЙКА – Вода за изплакване ще приготвите така: в емайлиран съд, сложете 30 г. цветове от билката и 3 г. листа от бял равнец. Залейте ги с 1 л. вода и ги оставете на огъня да се варят 10 минути, а след това да престоят 2 часа настрани. Прецедете и прибавете 200 мл. ябълков оцет, След 24 часа течността е готова за употреба. За едно изплакване е необходимо 200 мл., които се прибавят към водата за изплакване.

ЗА ПУХКАВА И ЛЪСКАВА КОСА С ЛАЙКА – Направете си настойка от равни количества лайка, невен, коприва и дъбови кори. От билковата смес гребнете 1 с.л. вряла вода. Захлупете съда. След 30 минути прецедете течността. Изплакнете косата след измиване.

ЗА ОЦВЕТЯВАНЕ С ЛАЙКА – Сварете 1 л. вода с 2 с.л. цветове. След 10 минути прецедете течността. За по-силно оцветяване може да удължите с 10 минути варенето на билката. Или пък да увеличите количеството на лайката. Намазването е като при боядисването. Чака се 15-30 мин. и се изплаква косата.