Жълт кантарион вълшебната билка

жълт кантарионЕдна от най-познатите и същевременно не до там използвана билка в България това е жълт кантарион. Тази билка е разпространена почти из цяла България от равнините до 1800-1900м.н.в. Ако сте пропуснали да си съберете жълт кантарион сами може да си го набавите от всяка дрогерия или аптека.

Жълт кантарион събиране

Ако сте решили да съберете сами жълт кантарион то това е най-добре да го направите от 20 юни до към 10 юли зависи в коя част на България сте. От самото растение се събират цели клонки, които може да бъдат с пъпки или цъфнали жълти цветове. Добре е да избягвате увехналите листа.

Жълт кантарион приложение

Билкарите, народните лечители, както и нашите баби знаят големите ползи, които човек може да извлече от билката – жълт кантарион. Най-общо жълтият кантарион има противовъзпалително, успокояващо, кръвосъсирване, противомикробно, леко разхлабително действие. Екстракти от жълт кантарион намират широко приложение от фармацевтични продукти до продукти за красота.

Жълт кантарион при депресия

Може би странно ви звучи, но тази билка е с много добри показатели при лечение на депресия и мигрена. Причината се крие в едно от веществата, които се среща в голямо изобилие в жълтия кантарион, а именно – хиперицин. Това вещество може и да звучи сложно, но има ползотворен ефект върху нашето тяло. На първо място това вещество успокоява организма, премахва физическата умора и води до отделяне на малки количества допамин, които ни карат да се чувстваме по-щастливи. Това е и причината да се препоръчва на хора с напрегнати дни консумацията на жълт кантарион.

Жълт кантарион при язва и гастрит

Хора страдащи от болести на храносмилателната система, а именно язва, гастрит и различни възпаления на дванайсетопръстника се повлияват много добре от приема на жълт кантарион, защото той действа на две нива. На първото успокоява болките, а на второто стимулира по-бързото зарастване на рани. Чай от жълт кантарион помага при киселини, газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария.

Жълт кантарион при рани

Както вече споменахме жълтия кантарион може да повлияе добре и при хора с открити рани. Компрес от жълт кантарион спомага за по-бързото заздравяване. Също така билката жълт кантарион ще ви помогне да предпазите раната от инфекции защото е силно противомикробна билка.

Жълт кантарион при настинка

Чай от жълт кантарион се препоръчва и в начални стадии на грип и настинка. Успокояващото действие на жълтия кантарион ще спомогне да преминете периода много по-лесно.

Чай от жълт кантарион

Както може би сте разбрали от изписаното досега жълтия кантарион може да се използва по два начина като чай и компрес. Ако искате да направите чай от жълт кантарион трябва да запарите 1 супена лъжица жълт кантарион в 300 мл. вода. Нужно е отварата да престои 15-20 минути. Ако използвате жълт кантарион не бива да го киснете много дълго, защото може да има и вредни последствия за вашето здраве!

Компрес от жълт кантарион

Напълнете едно стъклено шише с клонки от жълт кантарион. Поставете вътре вода и го оставете на слънце 10 дена. След това получената отвара може да я използвате за външно лечение на рани.

ВНИМАНИЕ!!!

Ако вземате някакви медикаменти, консултирайте се с личния си лекар за възможни ефекти.
Ако имате специфични заболявания консултирайте се с личния си лекар.

Жълт кантарион