ЖЪЛТ КАНТАРИОН /ЗВЪНИКА/

ЖЪЛТ КАНТАРИОН /ЗВЪНИКА/

Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаците и сечищата , край пътищата и из нивите в България се срещат около 22 вида звъника. При събирането на жълтия кантарион той трябва да не се смесва с други видове които приличат на него.

Надземната част се събира в началото или през време на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см. от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

Жълтия кантарион действа противовъзпалително, противомикробноадстриногенно, тонизира нервната система има подчертан кръвоспиращ ефект чрез уплътняване на капилярната стена, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко повишава артериалното налягане, има диуретичен ефект.

Жълтият кантарион е една от най-често употребяваните от дълбока древност до сега и изключително полезна билка. С изолирани съставки или извлеци са получени препарати за лечение на голям брой страдания.

Забележително добре се повлияват възпалителни заболявания на храносмилателните органи и смущения в храносмилането – язвена болест  на стомаха и дванадесетопръстника, остри и хронични гастрити, ентероколити, парене, лошо храносмилане, диария и др. Наличието на хиперицин, псевдохиперицин и етерично масло в дрогата е основна предпоставка за противовъзпалителното  действие както при изброените заболявания така и при изгаряния, замърсени гнойни и бавно зарастващи рани по кожата и лигавиците.

Флавоноидите в билката придават капиляротонизиращ ефект, който е от значение при много заболявания придружени с кървене, възпаление, отоци – хемороиди, обилна менструация, ревматизъм, колити, изгаряния.

При възпаление на венците и на устната лигавица запарка от жълт кантарион действа много добре.

Билката е полезна и при болни с депресия и неврологични страдания, както и при продължително и тежко боледуване. Тя подобрява общото състояние на болния, теглото се увеличава, напрежението, безсилието и страхът изчезват. Успокояващото действие се засилва при комбинацията с хмел.

Съдържащия се в билката хиперецин предизвиква сенсибилизиране към слънчево облъчване, затова болните които употребяват дълго жълтия кантарион  трябва да избягват по продължително излагане на кожата на въздействието на слънчевите лъчи

 ЖЪЛТ КАНТАРИОН