Глухарче - билка и красиво цвете

Глухарче - билка и красиво цвете

През ранната пролетта поляните се обсипват с едно прекрасно жълто цвете познато на малки и големи – глухарчето. То е многогодишно тревисто растение, което освен, че всеки един от нас го е издухвал безброй пъти се оказва и изключително полезно.

Глухарче общи данни

Кореновата система на това растение е осева и права, дължината е около 20-60см, и широк около 2-3см. Лисата са събрани в розетка, а цветът е кошничка, обвит от външната страна с зелени листа. Глухарчето е разпространено в цяла Европа и Западна Азия, а днес може да се срещне и почти по целия свят в домове и градини. Всеки се е любувам на цветовете на глухарчето, то започва да цъфти през средата на април до началото на лятото. Особено важно за него е високата влажност!

Глухарчето като билка

Освен, че е красиво цвете, глухарчето е и полезна билка. Използват се надземните части и корените на растението. Ако сте решили да си съберете от това растение е добре да знаете, че от надземната част се събират цветовете преди да цъфнат. Срока на годност на събраните цветове от глухарче е около 3 години. Важно условие за правилното им съхранение е че трябва да са изсушават на сянка.

Ако сте решили да събирате корени от растението добре е да го направите през пролетта (април месец) или през есента (октомври месец). Корените от глухарче са с по-малък срок на годност (1 година). Отново е нужно преди употреба да бъдат изсушени добре на сянка.

Прясна салата от глухарче

Пресните и свежи листа на това растение служат за приготвянето на салата. Ако листата, които сте събрали от глухарчето са по-стари може първо да ги сварите във вода, за да омекнат. Свежата салата от листа се подправя със сок от прясно изцеден лимон и е идеално средство за борба с пролетната умора и много полезна при хората, които страдат от авитаминоза.

От изсушените корени на глухарче се приготвя отвара за успокояване на стомаха при висока киселинност и болки. За да си приготвите отвара против болки в стомаха 1 супена лъжица корени се залива със 250мл. вряща вода и след като изстине три пъти на ден се пие по 1 с.л.

В народната медицина глухарчето е познато като билка, която се използва против хемороиди, възпаление на пикочните пътища както при мъжете, така и при жените, против запек и за пречистване на кръвта.

Глухарче