Домашна коприва срещу безплодие и менструация

Домашна коприва срещу безплодие и менструация

Домашната коприва е известна сред ботаниците с латинското име Leonurus Cardiaca L., а сред народа още с имената дяволска уста, наметливо биле, тамянка и пр. Тя се среща в сенчести и влажни места в Европа, Централна Азия и Близкия Изток. С лечебна цел от нея се приготвят отвари, настойки и компреси като се използва надземната част – стъбло, цветове и листа. Домашната коприва се нарича още женска билка, защото помага при различни “женски проблеми” от нередовен и болезнен менструален цикъл до трудно забременяване.

Домашна коприва при репродуктивни проблеми

През 21 век един от глобалните проблеми това е трудното зачеване. Репродуктивните проблеми могат да бъдат скрити както при мъжете така и при жените. Използването на домашна коприва за лечението на репродуктивни проблеми е широко използван метод не само в българската народна медицина, но и в китайската. Билката спомага за лечението на заболявания и нарушени функции в половата система при жените. Освен, че спомага за по-лесното зачатие, билката дяволска уста силно се препоръчва и при жени, които са имали един или повече спонтанни аборти.

Действието на домашната коприва освен директно върху репродуктивните органи, действа и върху сърдечната мускулатура и нервната система. Един от световните проблеми за трудно забременяване при жените това е високото ниво на стрес. Дяволската уста, действа успокояващо, подобрява съня и намаля цялостното напрежение в организма. Домашната коприва действа непосредствено на централната нервна система. Намаленото напрежение и тревога намалява вероятността от аборт.

Подобряването на функцията на сърдечните мускули има също важно значение по време на процеса на самото раждане. При редовна употреба на отвара от домашна коприва или под формата на хранителни добавки, сърдечната мускулатура понася по-лесно интензивността на учестения сърдечен ритъм по време на процеса на самото раждане.

Домашна коприва при проблемна менструация

Голяма част от жените на възраст между 17 и 30 години имат проблеми с месечния си цикъл. При една част от тях той е нередовен, а при други той е изключително болезнен придружен с остри болки, които понякога са толкова непоносими, че жената се свива на кълбо и се надява болката да отмине по-бързо. Често тези жени прибягват до различни болкоуспокояващи. Домашната коприва е билка, която успешно се бори с менструалните болки и предменструалния синдром, а също така и при менопауза.

Билката дяволска уста виляе е благотворно върху цялостният организъм на жената. Освен при проблеми с половите органи домашната коприва се използва и при хиперфункцията на щитовидната жлеза, редовната и употреба води до нормализирането на функцията на жлезата, без да влияе е на хормоналния фон.

Домашна коприва – основни активни съставки

Както всяко лечебно растение така и при домашната коприва има изобилие от полезни за женското здраве вещества една част от тях са:
алколоиди – стахидрин, холин, леонурин;
флавоноиди – рутин, кверцетин, билката съдържа бета-каротин, витамин С, А и Е;
органични киселини – урсулова киселина, ванилова, винена ябълчна, лимонова;
хиперозид

За жени, които искат да забременеят се препоръчва да започнат курс с домашна коприва под формата на чай поне 30 дена преди да започнат опити, а по време на бременността е добре да се консултирате с вашия лекар за възможността да употребявате тази билка срещу спонтанен аборт и по-лесно раждане. Билката домашна коприва е една от билките създадена за нежната половинка на света!

Домашна коприва