Билките полезни и опасни

Билките полезни и опасни

Българина често е свикнал да ликува множество от болестите най-вече грип, настинка и външни рани като ожулвания, кожни прободни рани и други. Освен тези заболявания с помощта на билки често се опитваме да облекчим и симптомите на язва, раздразнителен корем, високо кръвно и прочие. В козметичните грижа за коса, кожа и ръце също прилагаме голямо разнообрази от билки и мехлеми приготвени от тях.

Изобилието от разнообрази народни лечебни рецепти говори за ползите, които човек има от използването на различни билки, но употребата им трябва да бъде в разумни граници. В някои случай злоупотребата с билки може да има отрицателно въздействие върху нашия организъм и вместо да облекчават, могат да причиняват влошаване на общото ни здравословно състояние.

Жълт кантарион
Това е една от най-често използваната билка в България. Челната и позиция се дължи на широкия диапазон на симптоми, които облекчава. Преди всичко билката жълт кантарион има успокояващо действие. Спомага за облекчаване на храносмилателната система като успокоява спазмите в стомаха и тънкото черво.

При злоупотреба с тази билки (над 15 дни ежедневна употреба) се получава горчив вкус в устата, запек и болки в черния дроб. Ако превишите препоръчителната дневна доза от жълт кантарион се чувства отпадналост и сънливост.

Коприва
Копривата се използва за приготвянето на различни билкови отвари. Тя се употребява както в прясно така и в сушено състояние. Препоръчително е да се бие чай от коприва за хора страдащи от анемия. Народните лечители препоръчват пиенето на отвара от коприва при бронхит и проблеми с жлъчката.

Също така обаче народните лечители забраняват употребата на коприва при простуда, хипертония, атеросклероза на съдовете и при някои ракови заболявания.

Мента
Ментата като билка използвана в народната медицина е по-позната на жените от колкото на мъжете причината за това е че употребата на мента по време на месечния цикъл намалява болката и неприятните усещания. Ментата притежава още антихипертезивно действие и помага при стомашни колики.

Силно се препоръчва пиенето на ментов чай от хората страдащи от високо кръвно налягане, причината за това е наличието на веществото ментол, което понижава хипертоничното налягане.

Употребата на мента не е желателна от хората страдащи от бронхиална астма. Злоупотребата с ментов  чай може да доведе до нарушаване на потентността при мъже, които нямат подобни проблеми.

Лайка
Това е една от най-използваните билки. Употребява се предимно цветът. Въпреки, че има няколко народни рецепти за домашни мехлеми използващи корените на растението. Притежава силни противовъзпалителни и спазмолитични свойства, успокоява стомаха при гастрит и язва, помага за възстановяването на повредени лигавици.

Употребата на лайка става предимно през зимните месеци, като се консумира под формата на чай от лайка. Вярва се, че действа добре при настинка и простуда.

Злоупотребата с лайка обаче може да има нежелани последици върху месечния цикъл на жената. Причината за това е, че употребата на лайка води до отпускането на гладката мускулатура на матката.

Друг проблем, който се наблюдава при постоянна употреба на лайка е възпрепятствие на чревната лигавица да всмуква железни йони, което от своя страна може да бъде предпоставка за развитие на анемия.

Билките са изключително полезни и помагат на човек в борбата с различни заболявания, но употребата им трябва да е умерена!

Билки