СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВ ЧЕРЕН ДРОБ

4eren drobПовечето от нас си спомнят за този толкова важен орган само след големи празници, когато организмът е сериозно отровен. И тогава идва ред на диетата и билките, които ще пречистят черния дроб и жлъчните протоци, за да останем здрави и млади. В този наш  орган протичат хиляди, да не кажем милиони химични реакции, които помагат на организма да синтезира собствените си клетки.

 

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ НЕЩО В ОРГАНИЗМА ВИ НЕ Е НАРЕД

За да можете навреме да прецените състоянието на черния си дроб, използвайте прости правила за самодиагностика. И ако откриете някакви проблеми, не губете време, а потърсете специалист. Ако склерата на очите ви пожълтее , това може да говори за хепатит или други нарушения на чернодробната функция. Не стоите със скръстени ръце и ако пожълтее кожата, а също и ако придобие кафеникав цвят около очите, устата или езика. Друг показател за чернодробни нарушения са ясно изразените гънки в в ъгълчетата на устата, както и прозрачния цвят на кожата по скулите. Тези симптоми показват, че вашият черен дроб е замърсен и се нуждае от прочистване. Ако кожата ви постоянно е студена и влажна или по нея се появи ”мрежички-паяжина”от кръвоносни съдове, трябва да се прегледате. Това може да означава  предразположеност към чернодробни болести.

 

 НЕ ЗАДЪРЖАЙТЕ ГНЕВА В СЕБЕ СИ . ТОЙ БУКВАЛНО УНИЩОЖАВА ЧЕРНОДРОБНИТЕ КЛЕТКИ

Винаги когато изпаднете в състояние на гняв, трябва да се сетите, че той най-много удря по черния дроб. Всеки от нас е изпитвал това усещане. Ако ние открито изразяваме този натрупан гняв, черният ни дроб страда. Но ако го задържим в себе си, тогава той унищожава още по-вече чернодробните клетки. Затова лечението на всякакви чернодробни болести трябва да започне с това да се успокоите, да простите на своите врагове и да се стегнете, както се казва. Има много начини да го направите – автотренинг, самовнушение. Може да ви се струва несериозно, но опитайте следната фраза за самовнушение – ”Аз обичам себе си и всички около мен, в сърцето ми цари мир и покой” Не трябва да се срамувате да потърсите помощта на психолог ако се налага.

 

МНОГО ВАЖЕН МОМЕНТ ПРИ ЧЕРНОДРОБНИТЕ БОЛЕСТИ Е СНАБДЯВАНЕТО НА ОРГАНИЗМА С БЕЛТЪЧНИ ПРОДУКТИ

При чернодробните болести диетата е един от най-важните компоненти на лечението. Вие не можете да се справите с разрушаването на чернодробните клетки без правилното лечебно хранене. Яжте на малки порции, по 5-6 пъти на ден, за да може организмът да отделя нужните количества жлъчен сок. И така – забравете за свинската мас и говеждата мазнина, консервите, пушените продукти, съдържащи по-вече холестерол. Не са желателни и концентрираните отвари – не яжте бульон от месо, риба и гъби. По полезна за вас е варената риба и месо. Старайте се и зеленчуците да са задушени. Пърженото не е за вас, както и лютивото, чесънът, лука оцета. Много важен момент в диетата при чернодробни болести е пълноценното снабдяване на организма с белтъчни продукти. Наблягайте на киселото мляко, яйчния белтък, изварата, не мазната риба. В тези продукти има много белтъчини, важни за възстановяване на увредените тъкани.

 

ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ ОТ ЛЕЧЕБНИТЕ БИЛКИ, АКО СТРАДАТЕ ОТ ХЕПАТИТ

Те ще прочистят вашия черен дроб и ще помогнат  да се справите с възпалителните процеси. Пригответе си настройка от царевична коса , но използвайте узряла царевица. Две супени лъжици от суровината се заливат с половин литър вода. Оставете на топло място за 30 минути и пийте като чaй – по една трета чаша 2-3 пъти на ден.

Залейте с чаша гореща вода 2 чаени лъжички смлени корени от аир и оставете за 6 часа. След това прецедете и пийте по една супена лъжица 3 пъти на ден.

Смесете по 4 части цветчета от невен , полски хвощ, по 3 части лекарствена вероника и брезови листа и по 2 части от билката змийско мляко и лекарствена върбинка. Залейте 4 препълнени супени лъжици от тази смес с един литър вода и сложете на огъня. Когато заври, оставете да ври само 1-2 минути. След това свалете от огъня и оставете за 2 часа. Прецедете и пийте по половин чаша 3-4 пъти на ден.