Сироп от бъз

Сироп от бъз

В края на месец май по географските ширини на България цъфти едно много красиво растение – пролетен бъз. Периода на цъфтеж на бъза е различна, той започва най-напред да цъфти в южна България, след това в северна, по-късно растението бъз цъфти в крайморските райони и най-накрая във високо планинските райони. Както се вижда разпространението на това растение по ширините на България е всеобхватно.

 

Бъз в народната медицина

Растението бъз е любопитно по една проста причина, то се използва от народните лечители за направата на сироп. Напитката която се приготвя от растението бъз в някои краища на България я наричат амброзия или по нашенски Божествен сироп.

Определянето на сиропа от бъз като божествена напитка не е случайно. Освен, че сиропа има много приятен сладникав вкус, той има и много силни лечебни свойства. А плодчета използваха за оцветяване и прибавяне на допълнителни вкусови качества на домашно приготвеното вино!

Сироп от бъз – приготвяне

За да си приготвите сироп от бъз в домашни условия, ще е нужно да съберете цвят от растението. За целта се събира цвят само от черният бъз или наричан в някои краища на България още свирчовина. За приготвянето на сироп от бъз се използват само свежи цветове. Много грешно е някои баби да го сушат и след това обикновено зимата да го използват за приготвяне на сироп.

– Измивате  цветовете и ги накиснете във вода за 24 часа като затиснете цветовете така че да са покрити с вода. Добавете  1-2 нарязани лимона.
– Прецедете получения сок, прибавете захарта и лимонената киселина и разбърквайте докато захарта се разтвори напълно.
– Налейте сиропа в бутилки, като ги пълните догоре, така че да не остава въздух.

След като получите сиропа е нужно да го разредите с вода обикновено се прилага разреждане в съотношение 1:8.

Сироп от бъз