ПЪПЕШ - НАРОДНА МЕДИЦИНА

ПЪПЕШ - НАРОДНА МЕДИЦИНА

Пъпешите са от семейството на кратуните, към които се отнасят и тиквите.

Пъпешите са познати още от Древен Египет, в някои азиатски страни са отглеждани около 4000 години пр.н.е.. Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо.

Пъпешът  съдържа витамин С. Оранжевите сортове съдържат и витамин А. Зелените и белите сортове са с високо съдържание на калий.

Пъпешът съдържа средно 4,6 до 15% захари, до 4,5% пектинови вещества, витамините от групата В, Е и др. По своето съдържание прилича много на динята – вода, захари, разнообразие от витамини и минерали. Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах.

Пъпешът подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържанието на ензими.

Богатството на фолиева киселина го прави полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин – подходящ при болести на черния дроб.

Пъпешът е полезен при всички заболявания на сърдечносъдовата система, тъй като има свойството да извежда холестерола от кръвта.

Ако имате запек през лятото трябва да ядете колкото се може повече пъпеши.

Пъпешът НЕ ТРЯБВА да се съчетава с никакви други храни!

Пъпешът има отлично очистително свойство върху целия организъм.

Сокът на пъпеша притежава подчертано диуретично и жлъчегонно действие, затова се  използва при заболявания на бъбреците, черния дроб и сърдечносъдовата система.

Пъпешът е полезен и при анемия

Запарката от семената на пъпеша също има  диуретично действие и се прилага при бъбречни заболявания.

При камъни в бъбреците може да се приложи следната рецепта: вземат се по 80 г. смляно семе от пъпеш, сушени стръкове от магданоз, царевична коса и плодчета от хвойна. Една супена лъжица се залива с ½ л. гореща вода и се вари 10 минути. Отварата се прецежда и от нея се пият по 50-70 мл. три пъти на ден преди ядене.

Ако сокът от пъпеш се смели с джинджифил, се получава отлично средство срещу гадене и повръщане.

Пъпешът се  използва в домашната козметика срещу акне, лунички, пигментни петна. За целта се смесват равни части прясно изцеден сок от пъпеш, прясно мляко и преварена вода. Лицето се обтрива с тази смес няколко пъти на ден.

Пъпеш не трябва да се консумира при диабет, язва, дизентерия и други чревни разстройства.

Пъпешът не трябва да се консумира едновременно със спиртни напитки, мед или веднага след изяждането му да се пие  студена вода. В противен случай може да се получи подуване на корема, чревни колики и дори силна диария.

Пъпешът е противопоказен и при кърмачки. Ако те консумират пъпеш, при кърменето може да настъпят тежки храносмилателни проблеми.

Преяждането с пъпеш може да доведе до разстройство в работата на червата, до спазми и колики.

Пъпеш