ПЛОДОВИ СОКОВЕ ВМЕСТО ЛЕКАРСТВО

sok

 ПЛОДОВИ СОКОВЕ ВМЕСТО ЛЕКАРСТВО

СИРОП ОТ МОРКОВИ СРЕЩУ БРОНХИТ

Освен вкусна храна морковът е и много лековит. Той съдържа каротин – елемент, които в организма се преработва във витамин А. Богат е също така на витамини Е и Н, както и на целулоза, действаща добре на храносмилането. Морковите съдържат и доста калии, който възпрепятства развитието на гастрит. Затова е по-добре да се изядат 1-2 моркова или изпие чаша пресен сок, отколкото да се приема сода бикарбонат.

В народната медицина морковите се препоръчват като всекидневна храна на страдащи от подагра или ревматизъм. Действат добре и при диабет. От морковите може да се приготви вкусен и лековит сироп – към 2 чаши морковен сок се прибавя 1 чаша захар, най-добре кафена, и се вари до сгъстяване. Още горещ сиропът се насипва в сухи стъклени буркани или бутилки и се прибира на тъмно и хладно. Пие се в зимните месеци против бронхит, настинка или ангина.

 

ПРИ БОЛЕН ЧЕРЕН ДРОБ ПОМАГА СОК ОТ БЪЗ.

Узрелите плодчета се изстискват през марля. Приема се по 1 супена лъжица на гладно. Ако сокът ще се съхранява по-дълго време, трябва да се стерилизира.

 

ПРИ ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА СЕ ПИЕ СОК ОТ КАСИС И КРУША.

200мл. прясно изцеден сок от касис и 100 мл. сок от круши се смесват и изпиват на глътки.

 

ПРИ ДИАРИЯ ПРИГОТВЕТЕ СОК ОТ БОРОВИНКИ И ЯБЪЛКИ.

Смесват се по 100 мл. прясно изцеден сок от двата плода и се изпива бавно, на глътки, 3-4 пъти дневно половин час преди ядене.

 

СУРОВИЯТ СПАНАЧЕН СОК Е БАЛСАМ ЗА СТОМАХА.

Истинско природно очистително е суровият сок от спанак. Много от химическите  медикаменти за стегнат стомах са вредни и малко ефективни, докато този екстракт може да излекува и най-тежката и упорита форма на констипация. Ако в продължение на две-три седмици, ежедневно изпивате до половин литър сок от този зеленчук, може да бъдете сигурни, че сте излекувани напълно При по леките случаи отличен ефект се получава  само за два-три дни. Сокът трябва да е пресен – приготвен в деня, през които ще се консумира. Не бива да престоява дори един ден.