ПЕРДЕ НА ОЧИТЕ – НАРОДНА МЕДИЦИНА

ПЕРДЕ НА ОЧИТЕ – НАРОДНА МЕДИЦИНА

ПЕРДЕ НА ОЧИТЕ – НАРОДНА МЕДИЦИНА
С напредване на възрастта се увеличава възможността при много хора да се появи перде на очите или така наречената катаракта. Понякога пердето се появява на едното око, но в други случаи то засяга и двете очи.
Народната медицина предлага лекове за перде на очи.

Вижте някои от тях.
– Веднъж дневно очите се плискат по 12 пъти със студена изворна вода. Дясното око се плиска с дясната ръка, а лявото с лявата ръка. По време на плискането очите трябва да са отворени

– Пие се чай от очанка и се ядат лимони по следната схема: първи ден – 1 лимон, втори ден – 2 лимона, трети ден – 3 лимона, и обратно.

– Отрязват се кръгчета от голяма краставица и се поставят  върху клепачите.

– Вечер клепачите се намазват с несолена прясна топла извара.

– 1 с.л. очанка се вари 10 минути в 150 мл. вода. Прецежда се и докато отварата е още топла  в нея се разтваря 50 гр. акациев мед. Отново се прецежда през копринен плат. В очите се капват по 3 капки 3 пъти дневно. Съхраняват се в хладилник. Лечението продължава до подобрение.

– Счукват се по 1 с.л. детелина и троскот. Изстисква се сокът и от него в очите се капват по една капка веднъж на ден.

– Към 20 мл. сок от отрязана лоза се добавят 5 капки лимонов сок и мед на върха на чаена лъжичка. Вечер преди сън в очите се капва по 2 капки.

– По 1 с.л. листа широколист живовлек и очанка се слагат в 400 мл. вряща вода. Ври 10 минути, изстива, прецежда се и се пие по 1 винена чаша 3 пъти дневно 10 минути преди хранене.

Перде на очите