ХВОЩЪТ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ПРИ ЦИСТИТ

доктор

 Срещу този проблем народната медицина препоръчва следните рецепти.

 

ПЪРВА РЕЦЕПТА – Смесват се 10 грама листа  от бреза, 10 грама мечо грозде, 10 грама царевична коса и 10 грама коренище от пирей. Една супена лъжица от сместа се оставя да кисне  шест часа в чаша студена вода, вари се 15 минути и се прецежда. Изпива се за един ден.

 

ВТОРА РЕЦЕПТА – Смесват се 15 грама полски хвощ, 15 грама коренище от бутрак и 20 грама листа от живовляк. Една супена лъжица от сместа се запарва в чаша вряла вода в продължение на един час и се прецежда. Изпива се топла вечер преди сън.

ТРЕТА РЕЦЕПТА – Вземете една червена тухла и я разчупвате на две половини. Налагате ги на огъня и ги поставете в празно ведро. Краят на ведрото обвийте с мека кърпа. Свалете бельото и седнете върху ведрото. Долната част на тялото покрийте с одеало. Останете върху ведрото, докато тухлите изпускат топлина. След това облечете топло бельо и легнете в леглото. След две-три процедури циститът изчезва.

ЧЕТВЪРТА РЕЦЕПТА – Две супени лъжици полски хвощ се вари в един литър вода в продължение на 10 минути, оставя се да кисне 20 минути и се прецежда. Билката се поставя в платнена торбичка и се налага ниско върху корема, умерено гореща.. Отварата се приема по една чаша 2-3 пъти на ден. При болезнено уриниране се пие горещ чай от полски хвощ и лайка в равни части – 3 чаши на ден. При спазми на пикочния мехур се пие на глътки, но често, горещ чай от полски хвощ и синя метличина в равни части. Масажира се долната част на корема и след това се налага с гореща лапа от полски хвощ.

ПЕТА РЕЦЕПТА – Приема се спиртна настойка от пъпки от трепетлика в съотношение едно към десет по 25-30 капки на ден.Отварата и настойката от трепетлика се прилагат при хроничен цистит също и при слабост на пикочния мехур.