ПРИ ЕКЗЕМА ХИДРАТИРАЙТЕ КОЖАТА

ekzemaЕкземата е хронично алергично възпалително заболяване на кожата. То протича с периоди на обостряне, които обикновено продължават няколко седмици. Не може да се посочи една единствена причина за появяването на екземата. За нейното възникване и развитие оказват влияние много фактори – външни и вътрешни. Но се знае точно какво може да обостри екземата. Това са емоционални претоварвания, горещото и влажното, или точно обратното – студеното време, смяната на водата, неправилното хранене, ‘’екзотичните ястия’’. Козметичните средства също могат да провокират реакция от страна на кожата, особено ако имате предразположеност.

 

 

По принцип характерните за екземата обриви по кожата се развиват и на фона на други проблеми – гастрит, чревна дисбактериоза, увреждания на черния дроб. Не само може да бъде неудобно и грозно, ако ни се появи екзема, но може да бъде изключително дразнещо състояние. Тъй като почти всеки тип екзема обикновено върви ръка за ръка с чувствителна кожа, лечението й може да се превърне в голямо предизвикателство. За щастие има доста средства които можете да опитате.

 

Преди да започнете лечение на екземата е важно да запомните, че трябва да избегнете използването на препарати към които сте алергични. Екземата по принцип се смята за алергична реакция на кожата.

 

  1. ЦИНК – Приложете цинков лосион директно върху засегнатата област. Цинкът може да се приема като добавка. Неговото редовно приемане може да подобри симптомите на екземата.
  2. МЕНТА – Друг вариант е да извлечете сок от ментови листа и пряко да го приложите върху засегнатите части.
  3. ХИДРАТАЦИЯ – Хидратирайте кожата си всеки ден. Когато е суха, може да изостри състоянието ви. Използвайте сапун и овлажняващи лосиони след баня.
  4. НЕВЕН – Маслото от невен е един от най-добрите естествени методи за лечение на екзема и сухота на кожата. Можете да си го приготвите сами или да си го купите от аптеката.
  5. БОРОВИНКА – Боровинковите листа са много ефикасни за облекчаване на възпалението при екзема и придружаващото дразнене и сърбеж.
  6. Памучните дрехи и постелки пазят кожата от охлаждане, позволяват й да диша. Избягвайте синтетични тъкани и вълна.
  7. СТРЕС – Доста често появата на екземата е свързана със стреса. Ако винаги се надпреварвате с вре,мето, поради натоварен график, имунната ви система ще отслабне, а това може да причини най-различни заболявания, включително екземи.
  8. Спете достатъчно през нощта и се опитайте да намалите стреса в работата и у дома.

 Екзема