Ефективни чайове при простуда

Ефективни чайове при простуда

През есента и зимата организма лесно се простудява, а една простуда може да ни струва скъпо, ако не предприемем навремени мерки за защита на организма. При първи симптоми на простуда опитайте едно от най-ефективните средства за борба с настинките, признато и от народните лечители и от бабите и от лекарите – горещия чай.

В тази статия ще ви представим малко по-различни методи за приготвяне на чай, няма да ви припомняме за ефективния чай от липа или чай от лайка, а за малко по-нестандартни бихме могли да кажем по-вкусни и също толкова ефективни чайове, които помагат да се прогони простудата и настинката.

Чай от мандарини
Не само билките, но и много плодове имат положително въздействие и лечебни свойства. Чая от мандарини е ефективно средство при настинка. Приготвя се от предварително изсушени кори от мандарина (може да използвате и портокалови). Изсушените кори се смилат фино с помощта на кафемелачка. Полученото цитрусово брашно се използва като в 100 милилитра гореща вода се разтваря една чаена лъжица.

Чай от джинджифил

Джинджифила е растение, което придобива все по-голяма популярност в България. Една част от жените използват корена на растението джинджифил за да си приготвят чай за отслабване. Но освен за отслабване от джинджифил може да се приготви отвара, която да се използва за лечение на простуда и грип и най-вече за намаляването на симптомите на болестите като усещане за студ, силна и тежка кашлица и да намали зачервяването на гърлото.

За да приготвите отвара при простуда ще са ви нужни 3 с.л. настърган корен от джинджифил, 4 с.л. лимонов сок, 5 с.л. мед, 2-3 листа от мента и около 1.3л. вода. Приготвянето на чай от джинджифил става като водата се кипва добавя се джинджифила и меда разбърква се добре, а след това се добавят и останалите съставки. Добре е този чай да се пие по 200мл. на всеки 4 часа.

Чай от карамфил

Карамфила има свойството да успокоява организма, консумацията на чист чай от карамфил помага за добър сън, но когато се опитваме да приготвим отвара да се бори ефективно с простудата е нужно да добавим още няколко съставки:

Необходими продукти за чай от карамфил
4 карамфилчета
2 ч.л. черен чай
малко парче джинджифил
1л. гореща вода.

След кипването на водата всички съставки се добавят и отварата се задушава. След това се добавя захар и лимон на вкус. Добре е този чай да се пие три пъти на ден преди ядене.

Чай