ЧЕРНАТА РЯПА УБИВА БАКТЕРИИТЕ

cherna-rqpa

ЧЕРНАТА РЯПА

Черната ряпа оказва бактерицидно и диуритично въздействие. Вероятно защото черната ряпа съдържа захар, белтъчини, съединителна тъкан, много калциеви соли, магнезий, желязо. А също и голямо количество фитонциди и аскарбинова киселина.

 

Черната ряпа лекува много болести, но е най-популярно като отхрачващо средство при трахеит или бронхит. Известно е, че се изрязва средата на ряпата и се пълни с мед. Полученият трапчиво сладък сок се използва като много ефикасно отхрачващо средство.

 

Много по-ефикасен се оказва сокът от настъргана на ренде ряпа заедно с кората. Но ние ще ви предложим по-добър начин за лечение с черна ряпа. Оказва се, че много по полезен е сокът от ряпата, получен след настъргване на ренде заедно с кората. След това се прецежда през марля в емайлиран съд и се захлупва с капак. Към получения по този начин сок можете да добавите същото количество мед. Приема се по една супена лъжица 3-4 пъти на ден. Не изхвърляите изцедената суровина. Тя е много подходяща за приготвяне на лапа. Увийте я в марля и наложете под лопатката за 15-20 минути. Отгоре обаче не слагайте найлон, а само памучна кърпа. Много скоро ще започнете да отделяте натрупалия се в бронхита секрет. Веднага щом кожата порозовее, сложете лапата под другата лопатка и си глътнете поредната доза сок от ряпа. След няколко дни на такава терапия, от вашия бронхит няма да остане и следа.

 

Между другото такива компреси помагат и при ревматизъм, подагра, радикулит, лумбаго. Ако ви се схване гърбът, се възползвайте от лечебната сила на черната ряпа.