Чай от дяволска уста

Чай от дяволска уста

Билката дяволска уста е широко разпространена билка в народната медицина. От нея се приготвят различни отвари, настойки и компреси. Основно тази билка се използва за лечението на различни женски проблеми и най-вече на женската полова система. Редовното пиене на чай от дяволска уста спомага за по-лесното забременяване, намалява риска от аборт по време на бременността,  укрепва сърдечния ритъм и сърдечната стена, спомага за намаляването на болката при болезнен месечен цикъл. Чая от дяволска уста помага и на жените за преминаването на по-лесно периода на менопауза.

Чай от дяволска уста обаче може да се пие и от мъжете. Той действа благоприятно на нервната система както на централната така и на вегетативната. Особено добре повлиява на хората, които имат нездравословен сън. Чай от дяволска уста се препоръчва и на хората, които имат хиперфункция на щитовидната жлеза.

Билката дяволска уста

Тази билка е известна още под името домашна коприва, защото силно наподобява дивата коприва, но за разлика от нея, домашната коприва не пари има различни цветове и корено различно действие. Най-благоприятен период за събиране на билката е края на април до края на юли. Среща се по сенчести и влажни места, по поляни и под дебели сенки на дървета. За приготвянето на чай се използват надземните части на растението. Някои лечители предпочитат да използват само листата, но за приготвянето на чай може да бъдат използвани също стъблото и листата.

За чай от дяволска уста

За да си приготвите чай от тази билка може да използвате изсушени растения, които сами сте си събрали, ако нямате налични може да си закупите домашна коприва от почти всяка една дрогерия. Там ще ви предложат три варианта. Да ви продадат билката под форма на изсушени листа, под формата на дрога (изсушена и фино нарязана или смелена) и под формата на сашета за чай. Ние ви препоръчваме първите два варианта, а сашетата за чай ги използвайте в краен случай, ако няма от първите два.

Топъл чай от дяволска уста

За приготвянето на топъл чай от домашна коприва използвайте 2 лъжици средно нарязана дрога. Поставете я за 5 минути във 500 мл. вряща вода. След това прецедете отварата и прецедете я и преди ядене пийте по 150мл. от чая.

Студен чай от дяволска уста

Втория вариант за домашно приготвен чай от дяволска уста, който ще ви предложим е много подходящ за лятото. При него в 200мл. студена вода се поставят 2 чаени лъжици дрога. Оставя се за 24ч. да престои след това чая се пие по малки дози в рамките на един ден.

Чай от дяволска уста