Още бабини рецепти

narodna medicinaПРИ РАДИКУЛИТ

200 гр. спирт – 90 градуса, или силна ракия и едно пакетче лимонена киселина. Смесват се и се разклащат, докато лимонтузуто се разтопи. На следващия ден започва мазането на болните места, като се тръгне от гръбначния стълб. Изчаква се, докато изсъхне и лекарството проникне през кожата в организма. Маже се сутрин и вечер. За две седмици болките изчезват. Лекарството се приготвя три пъти за по сигурно.

 

ПРИ РЕВМАТИЗЪМ

100 гр. готварска сол и 100 г. синапено брашно се смесват с толкова газ, че да стане на каша. Втрива се силно в болните места.

 

ПРИ ЗАБРАЛ ПРЪСТ

Настърган сапун за бръснене се смесва с 1 разбит на пяна белтък. Намазва се върху марля и се налага болното място. Привързва се. Превръзката се сменя сутрин и вечер. Сместа се приготвя преди всяко поставяне.

 

ПРИ СПАЗМИ В СТОМАХА

Смесват се добре по 100 г. корени от дилянка и от черен оман и 50 г. плодове от анасон, 1 кафейна лъжичка от сместа се залива с 400г.вряла вода и се оставя да кисне 1 час. Прецежда се и се приема по 1 кафейна чашка 3 пъти на ден преди ядене.

 

ПРИ ШИПОВЕ

Счукват се 3-4 глави чесън и се смесват добре с по 1 супена лужица мас, мед и сода бикарбонат. Поставя се върху марля и се налага предварително намазаното с йод място.

 

ПРИ КАМЪНИ В ЖЛЪЧКАТА

1 кафейна чашка счукано семе от пъпеш се вари в 500 г. вода 20 минути. Отварата се изпива на 2-3 пъти за ден, независимо дали преди или след ядене.

 

ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

При разширени вени и при схващане на краката се пие в продължение на няколко месеца кора от мъж дрян. 2 с.л.се запарват в 400 мл. вряща вода и след като изстине се прецежда.На всеки месец лечение се прави една седмица почивка.

 

ПРИ БОЛКИ В СТОМАХА

Взема се една чаена лъжичка цвят от лавандула и се запарват със 100 мл. вода. Изпива се вечер 2 часа преди лягане, топла и с малко мед и с лимон на вкус.