,

Родни билки срещу комари

Родни билки срещу комари

Още през средата на пролетта в по-голяма част от България, комарите се превръщат в изпитание за много хора. Особено в населените места, които са близко до по-голям воден източник, като река, езеро или язовир. Наличието на мочурливи и блатисти местности също спомага за появата на повече комари, които да правят следобедите на много хора истинско изпитание.

Ако сте от хората, които не искат да използват различни репиленти и продукти във флакончета срещу комари, може да потърсите помощ от родните билки.

Някои билки и растения са известни със своите отблъскващи свойства спрямо комари. Въпреки това, важно е да се има предвид, че ефективността на билките може да варира и зависи от индивидуалната реакция на човека. Ето някои от билките, които се използват традиционно за отблъскване на комари

Лавандула

Лавандулата има приятен аромат и се смята, че комарите я не обичат. Можете да използвате етерично масло от лавандула или да поставите свежи или сушени цветове на лавандула в близост до прозорци и врати, за да отблъснете комарите.

Мащерка

Мащерката е известна със своите отблъскващи свойства. Можете да приготвите силно ароматен чай от мащерка и да го нанесете върху кожата си за отблъскване на комари.

Мента

Ароматът на мента е неприятен за комарите. Можете да използвате етерично масло от мента или да натрете свежи листа на мента върху кожата си.

Невен

Невенът има успокояващи и противовъзпалителни свойства, но се смята също, че комарите го избягват. Можете да приготвите отвара от невен и да го използвате за намазване на кожата.

Важно е да отбележим, че някои билки освен полезни може да доведат до различни алергични реакции, за това е много важно да тествате предварително билките преди да започнете широката им употреба срещу комари.

Родни билки срещу комари