КАК ДА СИ НАПРАВИМ СУРВАЧКА?

КАК ДА СИ НАПРАВИМ СУРВАЧКА?

Не знаем кога за пръв път хората са се сурвакали за здраве, но сурвакането се е запазило като традиция и до днес. За да сурвакате за здраве ви е необходима  сурвачка. На пазара има много…, но най-добре е вие да си я направите.

Изработването на сурвачката е радостно занимание и за децата. Те активно участват в приготвянето на сурвачката.

Необходима ви е дрянова пръчка с големина между 70  и 100 см. и да има много разклонения и свежи пъпки.

Дебелата част при основата ще служи за дръжка. За да е удобна, от нея трябва да се отстраняват всички грапавини. Може да се обели кората и да се направят плетеници с различни геометрични фигури.

Горните разклонения се извиват във формата на овал или на сърце, така че те да образуват буквата ‘’Ф’’. Огънатите клончета се превързват с тел или със здрав  тъмен конец. При огъването  внимавайте да не ороните пъпките.

След това вече украсяваме сурвачката. На здрав конец нанижете сушени плодове, пуканки, тиквени семки, орехи, чушки, глава лук и др. Привържете или оплетете тази огърлица към клонките на сурвачката. На върха й обезателно прикрепете пробита паричка. Може да я изработите от станиол или някакво бляскаво фолио. Самото сурвакане се съпровожда с благослов, който малките сурвакари произнасят:

            Сурва, сурва година,

             Голям клас на нива,

             Червена ябълка в градина,

             Да сте живи да сте здрави,

              Догодина, до амина!