Преяждането по Коледа опасно за здравето и фигурата

Преяждането по Коледа опасно за здравето и фигурата

Много от жените, които се стремят да изглеждат перфектно не само чрез дрехите, но и чрез фигурата, знаят колко вредно е преяждането и препиването по празниците. Повишеното количество на храни (главно мазнини) може да убие всяка диета и физически усилия, които сте спазвали седмици на ред.

Преяждането убива здравето

Ако избегнем повечето приказки за красива фигура, слабо и стройно тяло и разглеждаме преяждането от физиологична и биохимична страна то ще видим, че има много причини да се безпокоим. Повишеното ниво на мазнини в кръвта и най-вече рязкото им попадане там води до запушване на артерии. Честата злоупотреба с храна води до появата на различни проблеми с кръвоносните съдове. Младите хора не осъзнават това, но след години на неправилно хранене се появяват и първите проблеми – хипертония, тромбози и най-лошото повишена степен за поява на инфакрт.

Преяждането води и до увеличаване на нивата на кръвната захар в организма, което също е вредно. Много от хората с напрегната работа свързани с умствена дейност, хора с тревоги и проблеми, ако злоупотребяват с храната са предразположени към развитието на Диабет тип 2.

Преяждането причинява и други проблеми, най-вече на храносмилателната система. Повишеното количество на храна в стомаха води до неговото анормално разширение. Това води до тежест, но голямото количество храна преминава бавно и през тънките и дебелите черва. Обикновено след преяждане усещаме силна умора и желание за сън. Това се причинява от понижаване на нивото на адреналин в кръвта и включването на парасимпатиковите нерви, които казват на тялото „Почини си вече си се наял достатъчно”. Но храносмилателната система не може да преработи храна и обикновено последствията от преяждането си проличават през следващите няколко дни. Обикновено хората изпитват трудност при изхождане, голямо количество излишни газове, киселини и тежест в областта на корема.

Как да не преядем

По Коледа и Нова година изкушенията на масата са огромни. Много е трудно да им се устои особено, ако сте били на пости или строга диета. Въпреки това е добре да се замислите, заслужава ли си да се наядете обилно и с това да отидат на вятъра всичките усилия през последните месец!

За да намалите чувството на глад, добре е преди да седнете на масата да изпиете една чаша вода (около 370-400мл). Това ще излъжи стомаха ви че е пълен и ще изпрати сигнал до мозъка, че не е гладен. Това разбира се работи ако на маста сте планували да стоите не повече от 2часа.

Ако се застоите повече на маса, добре е да се храните бавно. Режете храната на малки хапки и се опитвайте да сдъвчете храната поне 30 пъти. Е поне така се води, че се хранят аристократите. Пийте повече вода и избягвайте синия  алкохол.

И не на последно място не забравяйте да се забавлявате!