КОЛЕДНИЧЕ

КОЛЕДНИЧЕ

KoledniqeКоледничето е вид горски кактус, който при природни условия в планините на Бразилия расте като разклонен храст. Месестите му стъбла са видоизменени листа. Понеже се стеле, е подходящо за висяща кошница. Най-впечетляващи са цветовете му, които се разтварят в средата на зимата. Затова се нарича и коледниче. Често коледничето и великденчето се бъркат. Ще ги разпознаете най-вече по върха на сегментите. Ако са остри, става дума за кактуса, който цъфти от края на ноември до януари. При тъпи върхове става дума за великденче, което цъфти през април и май .

Често обаче в резултат на конкретната среда се случва едно и също растение да цъфти веднъж през зимата, а друг път през пролетта. Възможно е и през двата сезона да образува пъпки. В естествената си среда коледничето цъфти само в червено, но вече има и хибридни сортове с розови, бели и кремави цветове.

Коледничето е лесно за отглеждане, но има специфични изисквания. Ако не ги спазвате, то ще расте , но няма да образува пъпки.

Най-добре е коледничето да  бъде засадено в песъчлива почва, богата с хумус. На дъното на съда задължително направете добър дренаж. Почвата не трябва да съдържа варовик. Поставете саксията на светло място, но пазете цветето от преки слънчеви лъчи. Това правило се отнася за периода на растеж и покой. Но през началото на есента, когато се залагат цветните пъпки, трябва да е пряко на слънце. Тогава трябва да осигурите на коледничето и по-прохладна температура – около 15-18 градуса. Щом започне да цъфти обаче, е необходимо да се засенчи и да се помести на топло. Поддържайте почвата леко влажна от септември до началото на цъфтежа. След края оставете растението да си почине и чувствително намалете поливките. Растението се подхранва в периода на активен растеж – от април до септември. Използвайте подобрители за кактуси. Тогава може да го изнесете на открито на балкона или градината.

Друго важно условие при отглеждане на коледничето е да не местите саксията, след като започне избиването на пъпките. Не трябва саксията да се завърта, защото пъпките ще започнат да падат и въобще няма да цъфнат. Тази грешка най-често се допуска по време на коледните приготовления. В желанието си да поставим коледничето в центъра на празничната украса, преместваме саксията на най-видно място и така се лишаваме от красотата му. Интересно е, че коледничето образува и плодове. Но това се случва много рядко, защото е необходимо да се опрашат цветовете на две различни растения. Плодовете са яркорозови и се задържат няколко месеца.

Коледничето се пресажда всяка година преди вегитационния период – през март. Тогава може да го размножите. Това става с резници /няколко сегмента от стъблото/, поставени във вода до пускане на коренчета.

Коледниче