КОЛЕДНИ ГАДАНИЯ

gadanieКОЛЕДНИ ГАДАНИЯ

От памтивека коледните празници са подходящо време за предсказване на бъдещето. В гадателските ритуали се прилагат езически и християнски елементи. Преди началото на новата година всеки иска да знае дали ще се радва на добро здраве, или ще го сполетят болести, ще  бъде ли тя сита, или джобовете ще олекнат от кризата, ще има ли в  живота му запазено място за любов и секс, или го чака самота.

 

НА КАФЕ

Един от на4ините да получите отговор на подобни въпроси е чашата с ароматно турско кафе. След като го изпиете, обърнете чашката върху чинийка или салфетка. Направете кръст с ръка върху дъното й, изчакайте десетина минути и я вдигнете – картината е готова за разчитане. Събудете фантазията си, за да различите фигурите, които са се оформили. ”ЗВЕЗДИЧКИ” – добър знак, вещаят печалба.”КРЪСТОВЕ” и ”КРЪГОВЕ” – предупредителни сигнали, че може да ви се случи нещо лошо. ”МАЛКО ВЪЗВИШЕНИЯ” – знак за очаквани успехи. ”ПРОЦЕПИ” в плътния кафеен масив  – неочаквано важно събитие в живота ви. Черни чисти ”линии” – добро предизвестие, ще бъдат изпълнени вашите желания и намерения. ”ЗЪРНА”, разсипани по права линия – през годината ще се сблъсквате с лесно преодолими препятствия. ”ЖИВОТНИ” – радост, късмет, сбъдване на желанията.  ”КУЛА” – много добър знак. ”ЧОВЕШКА СЯНКА” – приятна среща ”ДВОРЦИ” – риск от обедняване. ”ДЪРВЕТА” препятствие по пътя на живота. ”ГЪСТА ГОРА” – неочакван конфликт с близки.

 

ПО ВОСЪК

Разтопете восък в метален съд. Налейте прясно мляко в поничка, поставете я край прага с думите: ”домашен дух, стопанино мой, мини под прага да пийнеш мляко да хапнеш восък” и излейте разтопения восък в млякото. След това внимателно разгледайте образуваните фигури. Ако видите добре оформен застинал ”кръст”, през новата година ви очаква някаква болест. Ако кръстът се покаже само за миг и не е добре оформен, а е по скоро размазан, финансите ви няма да вървят добре през настъпващата година. Очакват ви  неприятности и в личния живот, но не прекалено сериозни. ”ЦВЕТЕ” ли разцъфне, това е знак за брак и любов. Покаже ли се ”ЗВЯР”, бъдете внимателни – зложелател ще иска да ви навреди. ”ЧОВЕШКАТА ФИГУРА” е добро предсказание – ще се сдобиете с верен приятел. Щом восъкът се разтече на ивици, предстоят ви пътувания. Оформят ли се ”ЗВЕЗДИЧКИ” ще имате късмет във всичко – учение, работа и т.н.

 

С ЧАШКИ

За това групово гадаене са необходими толкова чашки, колкото са участниците. В чашките се слагат различни неща – пръстен, монета, хляб, захар, лук, сол, вода. Всеки от присъстващите /един след друг/ взема със затворени очи една чашка. По съдържанието й се съди какво го очаква през годината. Пръстенът е знак за бъдеща сватба, монетата за богатство, хлябът за заможност, захарта предсказва радост, лукът – сълзи, солта – нищета, а чаша с вода – живот без особени промени.