ЕЛХА ОТ КУРАБИЙКИ ЗА КОЛЕДА

ЕЛХА ОТ КУРАБИЙКИ ЗА КОЛЕДА

 От курабийки във форма на звезди можете да сглобите красива елха.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОЛЕДНИ КУРАБИЙКИ:

2 яйчни жълтъка

150 гр. захар

100 гр. заквасена сметана

200 гр. краве масло

380 гр. брашно

½ ч.л. бакпулвер

100 гр. бял шоколад

100 мл. течна сметана/20-22%//

180 гр. кокосови стърготини

60 гр. пудра захар

1 ч.л. картофено  нишесте

НАЧИН НА ПРИГОТОВЛЕНИЕ:

Първо в голяма купа разбивайте жълтъците с миксер 2 минути до появата на светла пяна. Сипете половината захар и разбивайте още 3 минути. Добавете заквасената сметана и останалата захар. Разбийте до пълно разтваряне на захарта. Нарежете омекналото масло на малки кубчета и ги прибавете, като продължите да действате с миксера, докато се получи еднородна маса. Една чаша брашно пресейте заедно с бакпулвера и разбъркайте с помощта на миксера. Пресейте вътре втора чаша брашно и го разбъркайте с лъжица. Останалото брашно също пресейте в купа и замесете тестото с ръка. Брашното трябва да е толкова, че брашното да не лепне по ръцете. Поставете готовото тесто в хладилника.

Върху хартия начертайте голяма звезда с 5 или 6 лъча за основа на вкусната елха. След това начертайте вътре още 5 концентрични звезди, една от друга по-малки. Изрежете шаблон по очертанията на най-голямата звезда. Включете фурната на 180 градуса. Върху парче хартия за печене разточете половината тесато на слой с дебелина 6-7 см.. Като използвате шаблона изрежете от тестото 2 еднакви звезди. Набодете с вилица и ги изпечете в загрята фурна за около 10-15 минути. Внимавайте да не се препекат.

Продължете да разточвате тесто /използвайте и остатъците от изрязването/. Изрежете хартиения шаблонн по очертанията на втората по голяма звезда. С негова помощ изрежете две такива  звезди от тесто. По същия начин продължете да изрязвате все по малки хартиени шаблони и все по малки звезди от тесто. Трябва да получите общо 12 звезди. Изпечете всички звезди. Внимавайте с извадените от  фурната курабийки, защото са меки и чупливи. Веднага след изпичането ги нареждайте върху дъска, за да изстинат. След това ги сложете в хладилника за 2 часа. А после с нож подравнете страничните повърхности и леко закръглете ъглите.

Заемете се с глазурата. В купа с начупен бял шоколад, налейте течна сметана и поставете сместа на водна баня в микровълновата фурна, за да се разтопи. През това време смесете кокосовите стърготини с пудра захар, ванилията и нишестето. Разтопения шоколад изстудете и смесете с кокосовата маса. Ще получите вкусен кокосов крем.

С помощта на кулинарна четка почистете всяка курабийка от трохите. Поставете отгоре малко крем и го заравнете по цялата повърхност на слой с дебелина 2-3 см. Излишъкът от крема оберете с нож. Готовите звезди оставете да изсъхнат за няколко часа. Може да ги приготвите няколко дни преди празника, и да ги завиете с фолио и да ги съхраните в хладилника.

Готовите звездни курабийки подредени една върху друга според големината им – да намаляват към върха. Размесвайте ги така, че лъчите им да не съвпадат. Залепвайте ги с помощта на капка разтопен шоколад. По същия начин прикрепете върху тях перлички. Последната малка курабийка изправете като звездичка на върха на елхата. Може да залепите за нея красива златна панделка. А може да приготвите и зелена елха. За целта вместо с кокосови стърготини кремът се забърква със смлян шам-фъстък.