ДА ПОДГОТВИМ ЦВЕТЯТА ЗА КОЛЕДНИЯ СЕЗОН

cveteС приближаване на зимата светлината и зеленината навън намаляват значително, което ни кара да търсим уют в къщи. Стайните цветя са тези, които радват окото ни и ни помагат да преодолеем по-лесно скъсяването на дните. За да изпълват дома ни със зеленина и свежест обаче, се налага да положим и малко грижи за тях – особено за онези, които цъфтят около Коледа. Известно е, че цветовете и листата на повечето растения окапват около ноември, но докато за някои цветя есента е умиращ сезон, то други се събуждат за живот точно през зимните месеци.

 

ЦИКЛАМА – Това красиво цвете надига глава през есента. Не понася високите температури, както и по ниските. Идеално се чувства на места, където не е огрявано от пряка слънчева светлина. Пазете го от течение и не прекалявайте с поливането – най-добре сипвайте малко вода в чинийката на саксията. Ако спазвате всички тези условия, цикламата ще ви радва с красивите си цветове до пролетта.

 Важно! След прецъфтяване отстранявайте прецъфтелите цветове, за да продължи растението да цъфти.

 

КОЛЕДЕН КАКТУС – Коледничето, както е известен сред цветарите, е некапризно цвете, което цъфти в дните около Коледа. При правилно гледане цъфтежът продължава до 12 седмици. За образуването на пъпките е добре растението да пребивава повече на хладно, а по време на цъфтеж – да се вкарва в помещение с температура около 25 градуса. Светлината трябва да е обилна, но не пряка /през зимата най-подходящи са източни или северни прозорци/.

Важно! Избягвайте поливането с варовита вода. След като образува цветни пъпки, растението не бива да се мести.

 

КОЛЕДНА ЗВЕЗДА – Това цвете е любимо за подаръци около Коледа и Нова година, защото е с атрактивни червени листа и сравнително непретенциозно. Основният период на растеж е през лятото, но пък цъфтежът е около Бъдни вечер. През топлите месеци се полива щедро с вода, а през зимата много по малко. Коледната звезда обича обилната светлина и температура около 20 градуса.

Важно! През зимата торенето не прекъсва, само се разрежда през две седмици.

 

АЗАЛИЯ – Тя цъфти от декември до май и изисква хладно, но светло място /източен или западен прозорец/. Азалията обича високата влажност на въздуха, затова е най-добре да поставите саксията върху поднос с вода. Друг важен момент е начинът, по който я поливате. Трябва да имате предвид, че цялата почва на азалията е обримчена в корени и много често водата се задържа горе в тях, вместо да попие. Затова е препоръчително да поставите цветето в леген с вода, за да се напои почвата в цялата саксия.

Важно! За да омекотите водата, разтваряйте в нея по едно пакетче чай около едно денонощие преди поливане.