Аромати за Коледа

koleda

Аромати за Коледа

Предлагаме ви няколко идеи за украса, която може всеки да си направи сам в къщи. Приготвянето й доставя удоволствие, развихря въображението и изпълва помещението с приятно ухание в продължение на цял месец.

 

АРОМАТНА МАНДАРИНА – Необходими материали – няколко мандарини или портокали, смес от млени коледни подправки /канела,бахар, индийско орехче, карамфил/, 5-6 пакетчета карамфил – цели плодчета, панделка, клечки за зъби или дебела игла, карфички. Сместа от подправки се разстила в тавичка. Плодовете се овалват в нея, като леко се притискат, за да поеме кората им аромата. Всеки плод се привързва с панделка, която отдолу се прикрепва с карфичка. Целите карамфилчета се набучват в кората на цитроса. Ако е много твърд, предварително се прави дупчица с клечка за зъби или игла.

 

ПЛОДОВИ СВЕЩНИЦИ – Материали – различни обли плодове /портокали, мандарини, ябълки/, няколко вида цветна плътна хартия или картон, различен цвят фолио, дълги празнични свещи, ножица, нож. От цветни хартии или фолио се изрязват звезди. В средата им се оформя дупка, през която се прекарва свещта. В горната част на плода с нож се изрязва дупка с диаметъра на свещта. Украсената със звездата свещ се закрепва в дупката.

 

ДЖУДЖЕТА ОТ ОРЕХИ – Материали – няколко големи ореха, темперни бои, парчета цветен плат, парче ”подлепващ”материал, мъниста, декоративни шнурчета, перца, пухчета, жълъдови чашки, цветни конци, нож, ножица, лепило. Орехчетата се разполовяват с ножа, сърцевината им се почиства и двете половини отново се залепват с лепило. Върху едната с темперни бои се рисуват очи, уста, нос. Могат да се използват мъниста за зеници, разбридани конци за вежди и всичко за което се сетите. Брадата на джуджето може да се изреже от мъхест подлепващ материал и да се залепи с лепило. С помощта на чаша върху парче цветен плат се очертава кръг, който се изрязва с ножица. Разделя се на три равни части. По широката дъга на всяка част се прилепва с ютия ивица от подлепващия материал. Парчето плат се завива на фуниика и се зашива отзад. Шапката на джуджето се декорира с памук или конец като помпон, перца, пухчета или жълъдови чашки. В горната й част се пришива цветен конец, с който джуджето може да се закачи на елхата. Шапката се залепва за ореха.

 

СВЕЩ С КАНЕЛА И ЗВЕЗДЕН АНАСОН – МАТЕРИАЛИ – цилиндрична свещ, двустранна лепенка, пръчки канела, плодчета звезден анасон. Върху свещта се закрепва ивица от двустранната лепенка. Върху нея се залепва пръчка канела, плод звезден анасон, отново пръчка канела и т.х. Интересен ефект се получава, ако канелените пръчици са по-дълги от свещта и се залепят по-надолу, така че да стоят като ”крачета” на свещта.

 

СВЕЩИ С ПОДПРАВКИ – материали – дебели декоративни свещи с различни цветове и размери, разнообразни цели подправки и семена – синап, кориандър, кимион, карамфил, бахар, хвойна, звезден анасон, зърна кафе, царевица, различни видове боб, леща или ориз., метална тавичка, тънак поялник.В тавичката се  нарежда пласт от най-дребните подправки. Поставя се в загрята фурна за 1-2 минути, като се внимава семената да се затоплят, но да не прегорят. Свещта се овалва в подправките, като се притиска силни, за да се прикрепят добре. Процедурата се повтаря със следващите по размер подправки и семена. Най-едрите могат да се закрепят, като на избраното място се направи дупка с нагорещен поялник и семенцето се притиска, докато восъкът е горещ Ако желаете да декорирате само част от свещта, можете да използвате само поялника. Подправките и семената могат да се  оформят в хоризонтални или вертикални ивици, като фриз, на групи, на ”вълни” и т.н. Разтеклите се по повърхността на свещта струйки стопен восък могат да се почистват  внимателно със затоплен нож. По същия начин се изработва и СВЕЩ ЕЛХИЧКА, като върху повърхността на свещта с маркера се щтрихира елхичка. Пръчката канела се разчупва с големината на нарисувания ствол на  дървото. Тази част от рисунката се нагрява с поялника и към нея силно се притискат пръчките канела, докато се залепят. Бахарените или хвойновите зърна се подреждат едно след друго в последователни редове, като се почва отдолу нагоре, докато се запълни рисунката.За всяко от тях се прави дупчица с поялника, в която се поставя, докато восъкът е горещ.