АРОМАТ НА КОЛЕДА

АРОМАТ НА КОЛЕДА

АРОМАТ НА КОЛЕДА

Какво са коледните празници без сладкиши? Днес магазините предлагат богат асортимент от готови печени вкусотии, но много по-сладко е , когато ги приготвим сами в къщи. Тогава удоволствието ще е по голямо, пък и целия дом ще се пропие с ароматите на коледа Ето  и най-популярните подправки, които се използват за приготвянето на празничните, десерти, кексове, кремове и сладки.

ВАНИЛИЯ – Ванилията е била познат и използвана от ацтеките от дълбока древност. Испанците я пренесли в Европа заедно с шоколада. Естествената ванилия притежава привлекателен и силен аромат, но е много скъпа. Затова се продава смесена със захар. Съществуват и синтетичен ванилин, който е доста по евтин. Ванилията се използва основно в сладкарството – за ароматизиране на кремове, сладоледи, шоколади, бонбони, ликьори и всякакви сладкиши.

КАНЕЛА – Канелата има ясно изразен сладникаво-пикантен вкус и много нежен аромат, Тя е най-често използваната коледна подправка и се продава на пръчки или смляна. Превъплъщенията й в десерти, плодови салати, компоти, шоколадови сладки, кейкове, греяно вино са много. Използва се за ароматизиране на печива и е основна съставка в ароматите на меденките. С пръчка канела се подправят пунш и греяно вино или се поставят в загарницата за да предаде приятен и екзотичен аромат на захарта.

КАРАМФИЛ – Първото споменаване на карамфила е в китайската литература. Името му на китайски означава ”подправка птиче езиче”. Подправката има силен аромат и пикантно-сладникав, парлив вкус. Смленият карамфил се използва съвсем пестеливо при приготвянето на тестото за меденки. Прибавя се към някои напитки, от които най-известно е греяното вино.

ДЖИНДЖИФИЛ – Джинджифилът е бил отглеждан още преди 3000 години в Индия и в горещите региони на Китай. В Европа бил пренесен от арабски търговци още в древността. Корените на джинджифил се продават пресни или изсушени и смлени. Той има силен приятен, сладникав аромат и лют вкус.Подходяща подправка е за десерти, сладка и мармалади, кейкове и разбира се – за джинджифиловите сладки.В някои страни коренчетата се захаросват и се предлагат като бонбони.

ИНДИИСКО ОРЕХЧЕ – Родина са му островите Банда и Молукските острови. Арабите донесли подправката в Европа. Особена  популярност индийското орехче добило през 16 век, когато португалците завладели Молукските острови и започнали масово да го внасят в Европа. Преди употреба орехчето трябва да се настърже на специално ренде.То има сладникав характерен аромат. Използва се за подправяне на сладки и печива, на млечни и сметанови кремове.

КАРДАМОН – Кардамонът бил използван в Индия стотици години преди новата ера. В Европа попада с търговските кервани от Изтока към Древна Гърция и Рим.Доста силна и уханна подправка, той има остро лют вкус и специфичен мирис на евкалиптово дърво. В Германия смлените семена на кардамона  придават специфичен вкус на курабиите, коледните козунаци и меденките. Скандинавските страни са най-големите европейски вносители на кардамон за подправяне на кейкове, хлябове и печени сладкиши.

ЗВЕЗДЕН АНАСОН – Плодовете на това дърво от Централна Азия имат по-фин и силен аромат от обикновения анасон Семената се съдържат в плодчета, подобни на звезди. На тяхната форма подправката дължи и името си. Смлените семена придават аромат на меденките и различни видове ликьори.

ЕСЕНЦИИ ЗА ПЕЧЕНЕ – Съществуват както натурални, така и синтетични есенции.Природните есенции се екстрадират от ароматни растения. Произведените от изкуствени вещества имат много интензивен аромат, затова се използват само на капки. Есенциите се използват за ароматизиране на кремове, сладка, конфитюри. Карамеловата, конячната, ромовата и бадемовата есенции са подходящи за ароматизиране на коледни кеикове и сладки.

КАКАО – Ацтеките първи култивирали какаовото дърво. Те стривали семената му на прах и приготвяли от него гореща напитка. На връщане от Новия свят Христофор Колумб донесъл известно количество какаови семена в Европа. През следващите години европейците опознали какаото и започнали да го използват не само за пиене, но и за готвене. За печене на сладкиши е подходящо силно обезмасленото какао. За да не се образуват малки бучки какао в тестото за сладки или кекс, прахът винаги трябва да се пресява над брашното и после да се размеси добре с него.

КОКОСОВИ СТЪРГОТИНИ – Добиват се от сърцевината на добре узрели кокосови орехи. Тя се отделя, изсушава и настъргва. Кокосовите стърготини се подслаждат допълнително и се използват за поръсването на печива, кремове, плодови салати. Съхраняват се най-добре в тенекиена кутия с капак или във фризер.

ЗАХАРОСАНИ ПОРТОКАЛОВИ И ЛИМОНОВИ КОРИ – В домашни условия се приготвят от нарязани на кубчета кори от портокали, мандарини и лимони, които се варят с много захар. В търговската мрежа се продават готови, вече захаросани корички.