Храни подходящи за високо мазнина диета

Храни подходящи за високо мазнина диета

Ниско въглехидратна и Високо мазнина диета става изключително популярна в началото на 21 век, тя е още позната, като кето диета. Основната стратегия при нея е да държим въглехидратите изключително ниски, а мазнините високи. Разбира се има и някои разновидностти на тази диета, които са по-толерантни към въглехидратите и задълбочават ползите и вредите от въглехидратите, като се съставят специални таблици, които посочват гликемичния индекс на храните, както и гликемичния товар.

В настоящата статия ще разгледаме, храните които традиционно са подходящи за високо мазнините диети и тези, които не се препоръчват.

Месо подходящо за НВ-ВМД

риба (скумрия, сьомга, всички видове морски риби), свинско (особено сланината), телешко (от по-мазните части включително и изрезки), пилешко месо (особено подходящи са пилешките бутчета и тяхната кожа);

При кето диета е хубаво да се избягва консумацията на меса, които са предварително мариновани без да са ни известни съставките на марината. Много често в ресторантите, в големите хипермаркети, които предлагат храна за вкъщи използват подсладени маринати за месото, които добавят допълнително количество захар, а те от своя странна трябва да са в минимални количества, когато сме на високо мазнина диета.

Зеленчуци подходящи за НВ-ВМД

От зеленчуците е важно да се консумират зелено-листните – зелена салата, спанак, лопош, лапад, коприва, салата айсберг, краставици, броколи, чушки, тиквички.

Добре е да се избягват зеленчуците, чиято ядлива част расте под земята – картофи, червено цвекло, ряпа. Когато сте на кето диета е добре да се избягва и консумацията на домат,  защото и той е с високо съдържание на въглехидрати.

 

Зърнени и бобови растения подходящи за НВ-ВМД

По правило във високо въглехидратните диети се забранява консумацията на всички бобови и зърнени храни.

Плодове подходящи за НВ-ВМД

В стандартната НВ-ВМД се препоръчва избягването на плодовете, включително и фрешовете. При разширените варианти на тази диета може да се консумират някои плодове, като диня например, защото е установено, че захарите в нея не водят до пиково покачване на кръвната захар. За плодовете има, както споменахме по-горе, специална таблица с помощта на която може да се ориентирате, кои плодове може да се консумират и кои не.

НВ-ВМД