Начало Билки
Билки
ПОДБЕЛ

podbelПодбелът е многогодишно, коренищно, тревисто растение от семейство Сложноцветни. Цъфти през март, веднага след стопяването на снега. Листата се берат по време на прецъфтяване и се сушат на сянка. Те съдържат горчиви гликозиди, ябълчна и винена киселина, каротиноиди, витамин С, слузести вещества, полизахариди. Листата на подбела се използват омекотяващо и отхрачващо средство при бронхити, ларингити, бронхиектазия. Народът го прилага при пристъпи на бронхиална астма. Билката помага  за втечняване на храчки от белите дробове.

 
ВЪРБИНКА

върбинкаВЪРБИНКА

Върбинката е многогодишно тревисто растение. Цъфти през цялото лято. Расте край пътищата, в  посевите като бурен из цялата страна. Използваема част са стръковете/ надземната част/. Суши се на сянка или под навес, като стъблата се отрязват около 20 см. от върха. Билката съдържа гликозидите вербеналин, вербенин, акубин, слузни и горчиви вещества, ензими, етерично масло с камфоров аромат и цитрал, отчасти каротин и др.Върбинката е позната в цял свят.

 
КОПИТНИК

КОПИТНИККопитникът /Asarum Europaeum/ е многогодишно тревисто растение с пълзящо коренище  от семейство копитникови. Стъблата са къси, власинчести, приповдигнати. Листата са едри, презимуващи, закръглени, бъбрековидни. Отгоре са тъмнозелени и гладки, отдолу - власинчести и червеникаво-зелени. Цветовете са едри, розови, с виолетов оттенък, на къси дръжки. Плодът е дребнамногосеменна кутийка Цъфти от април до юли. Растението е отровно и със специфичен аромат. Среща се из планинските поляни и букови гори в Северозападна България.

 
Мащерка

masterkaМащерката има висок спектър на действие и редица билкари я наричат лек за всичко. От Мащерката се използват цветовете, които притежават антисептично, противовъзпалително, газогонно действие и болко успокояващо действие.

 
ОБИКНОВЕН ХМЕЛ

ОБИКНОВЕН ХМЕЛОбикновения хмел е многогодишно растение с пълзящи коренища и виещо се кухо стъбло, достигащо до 3-6 метра дължина. Цъфти през юли-август. Плодовете се събират през август-септември, веднага след като се оформят шишарките. В народната медицина отварата от шишарките се използва за подобряване на храносмилането, при гастрити, заболявания на жлъчния мехур, сърдечна недостатъчност, виене на свят, повишена нервна възбуда, в случаи на натъртване, възпаления на кожата...

 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 7 от 7
отслабване с лепенки

Още по темата