Начало Билки
Билки
Билката невен

nevenБилка невен

 

За пръв път терапевтичните качества на невена се споменават в писанията на древните гърци. И до днес това е една от най-популярните и обичани билки в традиционната медицина от Средиземноморския басейн. Някога са му приписвали магическа сила, вероятно поради способността му значително да ускорява зарастването на раните, дори и на най-трудно лечимите.

 
ЛАЙКАТА ПОТИСКА МИГРЕНАТА

лайкаЛАЙКАТА ПОТИСКА МИГРЕНАТА

 

Лайката е растение от рода на маргаритката и глухарчето. Има значителен ефект за потискане на мигрени болки и силно релаксиращо действие. При геникологични проблеми действа антиспазматично, отпускайки мускулите на матката. Неутрализира ''лошите''простагландини/хормони, за които се смята, че играят роля при менструални болки и повишаването на кръвното налягане/. Лайката помага за успокояване след напрегнат ден.

 
ЖЕНШЕНЪТ ПОНИЖАВА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ

jenshenЖЕНШЕНЪТ ПОНИЖАВА ЛОШИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ


Корените на женшена са привличали вниманието на лечители и на търговци в продължение на векове. Труден е за отглеждане и е доста скъп. Смята се,че стимулира имунната система, но някои изследователи дават противоречиви резултати. Понижава лошия холестерол и увеличава добрия холестерол в кръвта. Има антикоагулантно действие в
артериите, с което противодейства на сърдечните болести и удари. Увеличава апетита, защото намалява кръвната захар и е полезен  и за диабетици.
 
ЦИКОРИЯ

cikoriq

 ЦИКОРИЯ

Това многогодишно или двугодишно растение /Cichorium intybus/ е разпространено като диворастящ вид в районите  с умерен климат както в Европа, така и в Америка и Азия.Тo цъфти през периода от юли до септември с нежни сини цветове. Цикорията е била позната на древните римляни, които са я консумирали като зеленчук и на салата.Тя се е считала за ценен лек в древния Египед и Арабия. От корена й се получава приятен заместител на кафето, който няма неговите странични ефекти. Той се използва  като добавка към кафето, особено любима на французите.Това не само няма съдържание на кофеин в напитката, но и подобрява консистенцията й.

 
НИШАДЪР

НИШАДЪРВ народната медицина често се използва нишадърът/амониевият хлорид/. Той се прилага като отхрачващо и много рязко като помощно средство за усилване действията на някои деуритични препарати. Нишадърът се разтваря лесно във вода и когато се приема вътрешно, се всмуква лесно от червената лигавица и попада в черния дроб. Една част се превръща в урея, а другата лесно преминава от кръвта в бронхите под формата на амониев карбонат. Той дразни бронхиалната лигавица и засилва секрецията на бронхиалните жлези.

 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 6 от 7
отслабване с лепенки

Още по темата