Начало Билки
Билки
МАГДАНОЗ

magdanoz

 МАГДАНОЗ

 За лечебни цели се използват плодчетата, листата и корените.

 

Действа апетитовъзбуждащо, газогонно, пикочогонно и маточно.

 

Още старите римляни са прилагали магданоза при възпаление и камъни в бъбреците и пикoчния мехур. С такава цел и сега се използват плодчетата, стръковете и сокът от растението. При фармалогичното проучване на апиола и потвърдена способноста му да тонизира гладката мускулатура, особено на маткатс и пикучния мехур и да предизвиква нахлуване на кръв в тези органи.

 
КОПРИВА

kopriva

КОПРИВА

С лечебна цел се използват листата и коренищата. Листата се събират от май до септември, а коренищата от септември до ноември. Стъблата се окосяват и листата се обират, докато растението е все още свежо. Коренищата се изкопават, изчистват се от пръста и тънките коренчета и се измиват веднага.

 
СИНЯ МЕТЛИЧИНА

bilkaМетличината е тревисто едногодишно растение високо до 1 м. с разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезникав цвят, с целокрайни , линейно лацентни листа. Цветовете са сини, събрани в единични цветни кошнички, външните са фуевидни, а вътрешните са торбести. Цъфти в началото на лятото.

 
ЖЪЛТ КАНТАРИОН /ЗВЪНИКА/

jalt kantarion

 ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Расте из цялата страна по тревисти места, из храсталаците и сечищата , край пътищата и из нивите.В България се срещат около 22 вида звъника. При събирането на жълтия кантарион той трябва да не се смесва с други видове които приличат на наго.

Надземната част се събира в началото или през време на цъфтенето чрез отрязване на облистените стъбла с цветовете и пъпките на около 20 см. от върха. Не трябва да се събират прецъфтели стръкове.

 
ЧЕРЕН БЪЗ

черен бъзЧЕРЕН БЪЗ

 

Черният бъз е храст или ниско дърво, което достига до 3 м. височина. Стъблото и клоните са сиво-кафяви, с тънка грапава кора. Листата са срещуположни, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни , жълтеникаво-бели цветове, които ухаят добре и ние ги използваме за чай през зимата. Макар, че и листата, и плодовете, и корите са лековити. Тревистият бъз е направо забравен от нас. А при него освен плодовете и корените са лечебно средство.

 
« НачалоПредишна1234567СледващаКрай »

Страница 5 от 7
отслабване с лепенки

Още по темата