Начало Семейство
Семейство
Лятото и насекомите

комарЧакаме летните месеци с нетърпение. Заради почивката на море и планина, заради екзотичните пътешествия, пикника на открито и т.н. Отявлени саботьори на подобни летни удоволствия обаче са всевъзможни хапещи или жилещи твари - комари, оси, стършели, кърлежи и др. Ухапванията от комари са далеч по опасни за децата, особено ако са алергични. В такива случаи може да се стигне до гадене, повръщане, треска, главоболие. Ако ухапванията са повече, има риск от общо токсична реакция. Детето трябва да приеме антихистаминно средство и да бъде прегледано от лекар.

 
Белтъците в храната
хранаВ началото на 20 век а и преди това, хората са наблягали на по-високото съдържание на въглехидрати тъй като това са най-бързите източници на енергия за тялото, но с навлизането на модерните технологии и непрекъснато засилващото се значение на мозъчни труд се обръща все по голямо внимание и на качеството на храната, а то от своя страна се определя от съдържанието на белтъци. При понижени дажби на белтъци настъпва загуба на концентрация, по-бързо физическо и умствено изтощение, загуба на интерес или така нареченото  заболяване “маразъм”.

Учените изследващи влиянието на белтъците върху човешкото тяло сочат, че ежедневните нужди на възрастен човек от белтъци е 0,3 – 0,4г./кг живо тегло.

Дневната дажба при децата е десетки пъти по висока и трябва да е от порядъка на

2 – 3г./кг. живо тегло.

 
МЪРКАНЕТО НА КОТКИТЕ

kotkaВ хода на еволюцията мъркането вероятно е осигурявало някакво предимство на котките от гледна точка на естествения подбор. Повечето животни от семейство котки издават подобни звуци. Макар да допускаме, че мъркането е израз на удоволствие или средство за комуникация на котката с нейните малки, причина за него могат да бъдат разгадани въз основа на по-стресовите моменти в живота й.  Котките ''предат'', когато са под напрежение или когато се възстановяват от травма. Така,че не винаги мъркането означава, че котката е щастлива или доволна.

 
НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО ПРИ ДЕЦАТА
sandvichПроблема със затлъстяването е един от най-широко разпространените в Европа и САЩ. Основен причинител на затлъстяването при децата се сочат – намалената активност резултат на застояването пред компютрите,  телевизорите и нездравословната храна като на първо място това са дюнерите, хамбургерите, чипса и редица други храни богати на мазнини. Проблема със наднорменото тегло става все по-широко застъпен и в България. Днес специалистите сочат, че 20% от децата в ученическа възраст имат проблем с теглото.
 
Алергии при децата
alergiiПрез последните години се наблюдава бум на алергии при децата. Появата на алергиите става главно в детско-юношеската възраст. Алергичната реакция според определение  е проява на свръх активност на организма към външни или в самия организъм възбудители, наречени алергени.

Алергията е защитното средство на тялото когато той открие непознато вещество, което не му се “харесва” .

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 10 от 10
отслабване с лепенки

Още по темата