Начало Свободно време
Свободно време
НЕМЕЗИЯ

nemeziqЕдногодишното цвете немезия идва от Южна Африка, където расте като полухраст. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, червено, виолетово или синьо. Има и пъстроцветни сортове. Но ако лятото е сухо и горещо, периодът на цъфтеж значително се съкращава. Цветовете са разположени на гроздове. Най-разпространени са хибридните тревисти сортове, които достигат на височина 30-35 см., има и каскадни видове. Повечето от тях ухаят много нежно и приятно.

 
ТЕМЕНУЖКИТЕ

temenujkiГрадинските теменужки изживяват истински ренесанс. Смятани доскоро за обикновено и старомодно цвете, днес теменужките са все по-търсени за украса и на градината, и на балкона. Теменужките имат множество предимства, като най-същественото  сред тях е голямото разнообразие от сортове. Напоследък например добиха голяма популярност нови хибридни видове, които са стелещи се или каскадни в зависимост от начина на засаждане. Освен това е възможно практически през цялата година да имаме цъфтящи  теменужки, ако ги засаждаме на вълни през няколко месеца. Теменужките са изключително студоустойчиви и издържат при доста ниски температури в ранна пролет и късна есен.

 
ЛИЗИАНТУС

liziantusСравнително новото у нас цвете лизиантус е популярно напоследък най-вече като рязан цвят за букети. Но то може да се отглежда успешно и като саксийно, макар, че трудно се съхранйва за следващата година. Обикновено след прецъфтяването се изхвърля. За тази цел са най-подходящи ниските сортове, които достигат на височина до 30-45 см. В родината на лизиантуса – Централна и Южна Америка, са познати над 60 вида. Цветовете може да са кичести или прости. Приличат на мак или роза. Събрани са на съцветия и са обагрени в бяло, синьо, виолетово и розово.

 
КИТАЙСКА РОЗА

rozaХибикус китайски - /H. rosa-sinensis/ расте в Източна Азия и на островите в Тихия океан. Това е добре  познатата ни и  обичана стайна китайска роза. Смята се за национално цвете на Малайзия. Неговите пет листенца символизират петте заповеди на исляма. Почитат го не само мюсюлманите в страната, но и езичниците, и китайците, и индийците. Цени се за своите красиви цветове, непретенциозност, бърз растеж. С времето става голям храст с пищна корона и е много подходящ за оформяне на просторни помещения, зимни градини, офиси.

 
МИНИАТЮРНИ СОРТОВЕ ДРЪВЧЕТА И ХРАСТИ

бонзаиХВОЙНВИ РАСТЕНИЯ

Вечнозелените хвойнови растения са великолепно украшение за дворовете и откритите тераси през зимата.

Изберете миниатюрни сортове дръвчета и храсти с компактна форма за терасата и балкона.

Подходящи са европейската ела, различни сортове на кипарисите и тистът.

Кореновата система на тези растения е толкова малка, че за нормалното й развитие не е нужна много почва.

Внимание! Саксиините хвойнви растения се нуждаят от подхранване с минерални торове вска година.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 7 от 11
отслабване с лепенки

Още по темата